Магазин

Лекари упозоравају: Пре узимања оралних контрацептива обавезно консултовати гинеколога

Поводом светског Дана контрацепције који се обележава данас под слоганом "Моћ опција", гинеколог Вања Милошевић упозорава да коришћењу оралних контрацептива треба да претходи обавезна консултација са гинекологом.
Лекари упозоравају: Пре узимања оралних контрацептива обавезно консултовати гинеколога© Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

"Када причамо о оралној контрацепцији то су хормонски препарати и ту увек треба бити обазрив. Кључна реченица је шта и којој пацијенткињи одговара као вид контрацепције уз једну добру, пре свега анамнезу и сагледавање свих аспеката здравља једне жене. Шта свакој пацијенткињи одговара као контрацептив, то ћемо одлучити на основу сагледавања њеног општег стања али оно што је и за све важно - њеног хормонског статуса", рекао је гинеколог Вања Милошевић за Танјуг.

Он саветује и препоручује да је важно да се код узимања било ког вида контрацепције, пацијенткиње обавезно јаве пре свега гинекологу, који ће да сагледа њено опште стање, а онда евентуално и ако постоји потреба закаже ендокринолошке консултације.

"Често су ту у питању полицистични јајници, некад болне менструације, некад ендометриоза. Често је то удружен проблем и онда би било најбоље да се уради тај базни хормонски статус и да се на основу њега одлучимо шта ћемо и у коју ћемо врсту оралне контрацепције", рекао је Милошевић.

На питање новинара зашто су пилуле за контрацепцију најчешће "баук" Милошевић одговара да је реч о лошем или недовољном информисању.

"Нас лекаре увек води правило - максимално безбедна. Да буде што мање инвазије по здравље пацијенткиње и да буде реверзибилна и када жели да роди да то може да буде много краћи период, да може да буде спремна. Предсрасуде су везане за уношење хормона, јер и мала количина прави промене. Орални контрацептиви су комбинација два најважнија хормона код жене - естрогена и прогестерона - чије деловање има за циљ да се код пацијенткиње спречи овулација", рекао је Милошевић.

С обзиром на то да се орални контрацептиви могу купити у апотекама и без рецепта лекара, Милошевић сматра да би у закону требало променити тај пропис.

"Оно што је још симптоматичније је што ми често запостављамо чињеницу да би здравствено васпитање у основним и средњим школама био начин да те младе људе информишемо", рекао је Милошевић.
Он је нагласио да осим контроле и планирања рађања, механичка контрацепција има једну изузено важну улогу - а то је заштита од полно преносивих обољења.

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.

Контрацепција у Србији

Становништво у Републици Србији претежно примењује традиционалне методе контрацепције, а због њихове недовољне ефикасности често се суочава са нежељеном трудноћом и прибегава индукованом абортусу.

Традиционалне методе контрацепције су: апстиненција, методи засновани на одређивању периода тзв. плодних дана (на основу мерења базалне температуре, календара менструације или карактеристика цервикалне слузи), метод прекинутог сношаја и метод лактационе аменореје. 

Према резултатима последњег Истраживања здравља становништва Србије, две петине жена узраста од 15 до 49 година (40,4 процената) које су биле сексуално активне у посматраном периоду користила је неко од савремених метода контрацепције. Савремене методе контрацепције су значајно мање користиле жене са нижим образовањем и жене из најсиромашнијих домаћинстава. У истој добној групи жена, проценат жена које су удате или живе у ванбрачној заједници које су користиле савремене методе контрацепције је мањи и износио је 34,8 процената.

Традиционалне методе контрацепције је користило 17,1 процената жена узраста од 15 до 49 година.

image