Србија и Балкан

Америци и Европи се привиђа српска војска: "Забринути" због ратних планова Београда

У питању су само бесмислене оптужбе које имају за циљ да Србију прикажу као дестабилизујући фактор и да је представе као агресора, сматрају аналитичари саговорници РТ Балкан
Америци и Европи се привиђа српска војска: "Забринути" због ратних планова Београда© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан је током разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, изразио забринутост због наводне "мобилизације српске војске" у близини административне линије са КиМ. 

Курти је позив оценио као охрабрујући и захвалио Саливану на подршци Приштини и "обезбеђивању граница". Он је, такође, затражио "повећану помоћ против ратних планова Србије".

Да се Бела кућа баш забринула, пренео је и портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби и назвао "велико српско војно распоређивање дуж границе са 'Косовом'" дестабилизујућим развојем догађаја, са чиме се сложио и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Реч је о наводним српским плановима о којима, рекло би се, једино Србија не зна ништа, оцењују аналитичари за РТ Балкан. 

Штавише, они знају да наша војска није у посебном степену борбене готовости, а поготову није у повишеном степену, оцењује потпуковник КОС-а у пензији Љубан Каран. 

Он наводи да у овом тренутку нико није размишљао о употреби војске, зато што ситуација није била таква да би то захтевала: у питању је била једна операција "злочиначке Куртијеве паравојске или полиције на једно село и један манастир".

"Употреба наше војске би била у ситуацији да они крену са 'косовском Олујом' и да покушају етнички да очисте КиМ од Срба, или да крену масовно да убијају Србе. Ово није таква ситуација и они се нису уплашили, него је то списак некаквих оптужби које треба да се упуте Србији, да би се наша држава представила као агресор. То је био циљ и акције Приштине, да 'покаже' да Србија убацује терористе на територију КиМ и да води агресивну политику", оцењује Каран.

"Неко мора да заустави Куртија"

Каран истиче да ћемо тек видети да ли они заиста планирају војно решење за КиМ, јер неко мора да заустави ово насиље Куртија.

"Курти је прогласио север КиМ за зону антитерористичког деловања и примењује све могуће мере, нападе, притиске и хапшења. Једноставно, прави немогуће услове за живот Срба", објашњава наш саговорник. 

Подсећа да је Кфор једина овлашћена војна сила и једини који има мандат да створи услове за нормалан живот свих људи на КиМ. Ипак, они то не чине и дозволили су Приштини да формира паравојску и оружане формације који користе силу према Србима.

"Ако не зауставе Куртија, онда долази реална опасност да наша војска мора да га заустави. Ово још није та фаза, него је у питању једна бесмислена оптужба која није тачна. Ми тачно знамо кад је наша војска у повишеном степену борбене готовости, то се никада није крило и увек је објављивано преко средстава информисања. Када наша војска предузима тако нешто или државни врх то нареди, то је увек у функцији одвраћања и смиривања ситуације, а не да се крене у оружане обрачуне", поручује Каран.

Дакле, у питању је само "једна од лажи на списку лажних оптужби које прави не само Курти, него и поједине западне државе које га подржавају у тим акцијама". 

То ни лаик не би урадио

Генерал у пензији Божидар Форца такође подсећа за РТ Балкан да је председник Србије већ објаснио да нема наређења о подизању борбене готовости нити оперативне способности, иако војска нормално прати безбедносну ситуацију.

"Све ово што се десило треба сад мало 'навалити' на Србију, што више тих 'неваљалих' елемената и каменчића. У то смислу је и та њихова 'забринутост' за гомилање војске, мада тог гомилања војске нема. Дакле, ово служи само томе да се Србија мало јаче притисне", истиче Форца.

Он наводи да нема шансе да постоји било какво гомилање војске јер би то било потпуно контрапродуктивно.

"Поред свега што је учињено и што се десило - на нашу штету – гомилање војске би била геополитичка шамарчина. То ни лаик не би урадио", закључује Форца. 

image