Србија и Балкан

Америка има нови захтев за Београд; Курти: Србија хтела да започне рат у недељу

Претрес који врше Куртијеви специјалци узнемирио је особље и пацијенате у болници у Косовској Митровици
Америка има нови захтев за Београд; Курти: Србија хтела да започне рат у недељу© Tanjug/AP Photo/Radul Radovanovic

Полиција на КиМ ухапсила М. П. српске националности због сумње да је та особа починила кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" у Призрену.

Раније данас у Клиничко-болничком центру у Северној Митровици јутрос је дошло до насилног упада од стране специјалних јединица Косовске полиције (РОСУ), потврдио је за "Косово онлајн" директор те установе др Златан Елек.

Елек је изјавио да су рано јутрос антитерористичке јединице тзв. Косовске полиције упале у круг КБЦ Косовска Митровица са 15 возила, наоружани дугим цевима и извршили претрес болничке вешернице и котларнице, при чему су разбили врата као и да су из канцеларије шефа обезбеђења КБЦ, однели уређај за видео-надзор.

Он је на конференцији за новинаре рекао да су, након претреса специјалци доставили један записник на албанском, без двојезичности у којем је наведено да је одрађен претрес и да ништа није пронађено.

Приликом претреса који су спроведени у Митровици, Звечану и Зубином Потоку, заплењена су два аутомобила марке "мерцедес" и један квад.

Претрес је извршен и у згради у којој је Милан Радоичић живео, као и у вили на језеру Газивода, која је наводно у његовом власништву.

  • 29. сеп 2023 • 22:40

    22:40

    Блинкен: У Разговору с Вучићем нагласио сам важност деескалације напетости

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен и председник Србије Александар Вучић разговарали су данас о значају предузимања хитних мера за деескалацију напетости са Приштином, после насиља 24. септембра и смрти наредника косовске полиције, саопштио је Стејт депармент.

    Блинкен је подвукао да одговорни за нападе који су сада у Србији морају да одговарају, истиче се у саопштењу.

    Он је изразио подршку акцијама Кфора и Еулекса у реаговању на овај догађај, напомињући да инциденти попут оних у близини манастира Бањска представљају неприхватљиве изазове за Кфор и међународну заједницу, и поздравио појачано присуство Кфора и одлуку Северноатлантског савета да одобри слање додатне силе.

    "Разговарао сам са председником Вучићем како бих истакао потребу за хитном деескалацијом напетости са Косовом и позивање на одговорност оних који су чинили недавне насилне нападе. Такође сам нагласио важност потпуне имплементације обавеза у оквиру дијалога који води ЕУ", написао је Блинкен на свом налогу на мрежи Икс.

  • 22:20

    Гренел: Трећа страна да спроведе аутопсију убијених

    Некадашњи изасланик бившег председника САД Доналда Трампа за дијалог Косова и Србије Ричард Гренел указао је да је неопходно да се спроведе потпуна истрага у вези Милана Радоичића као и да аутопсије буду урађене од стране треће стране.

    Гренел је коментаришући све наводе у вези Радоичића, на друштвеној мрежи Икс, навео да је транспарентност потребна што пре.

    "Требало би да се спроведе потпуна истрага и потпуне аутопсије од стране треће стране. Транспарентност је потребна што пре", навео је Гренел.

  • 20:47

    САД траже од Србије да повуче трупе са границе са "Косовом"

    САД прате распоређивање српске војске дуж административне линије са КиМ, изјавио је данас портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби и позвао на повлачење тих снага како би се смањиле напетости.

    Кирби је назвао "велико српско војно распоређивање дуж границе са Косовом" дестабилизујућим развојем догађаја и позвао Србију да повуче те снаге и допринесе снижавању напетости.

    Он је, на прес конференцији, рекао да је НАТО повећао своје снаге на КиМ, као резултат забрињавајућег циклуса насиља на том подручју, јавља Ројтерс.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 20:42

    Османи: Кфор само као подршка "Косовској" полицији

    Беким Купина, саветник за медије председнице привремених приштинских инситуција Вјосе Османи, реаговао је на писање премијера Албаније Едија Раме, рекавши да је она на сваком састанку захтевала да Кфор подржи косовске институције у заустављању "српске агресије", а не да преузимају овлашћења.

    "Председница Османи је у сваком разговору и састанку са партнерима и савезницима јасно стављала до знања да је мандат Кфора у служби подршке Косовској полицији, која прва реагује и представља кључну институцију за владавину права и безбедност у сваком делу њене територије", казао је Купина.

    Он је подвукао да су приштинске институције затражиле подршку НАТО-а, како би "у патролама у пограничном подручју били и њихови припадници, уз косовске полицајце, и тако заједнички спречиле улазак терористичких група и напада из Србије".

  • 20:33

    Рама: Кфор да преузме контролу на северу КиМ, нису окупациона снага Србије

    Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је Кфор мисија НАТО Алијансе, а не окупациона снага Србије, истичући да су реакције на његову изјаву да Кфор мора да преузме контролу над севером КиМ болне и смешне.

    "Подсећам их данас да је Кфор НАТО, а не окупациона снага Србије, нити сила која дели територију 'Републике Косово', напротив, велика је гаранција у случају претње!", написао је Рама.

    Рама је у дугој објави на друштвеним мрежама навео да је Влада Албаније комуницирала са највишим нивоима евроатлантске алијансе да гарантује безбедност на северу КиМ.

  • 19:11

    ДПА: Појачање за Кфор из Велике Британије?

    Најављено појачање Кфора могло би да дође из Велике Британије, пише немачка новинска агенција ДПА.

    Агенција подсећа да је пре само пар месеци Велика Британија саопштила да најмање до 2026. може "дати значајан допринос" Кфору.

    Шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани изнео је пре неколико дана спремност Италије да повећа број војника у мисији Кфор на Косову и Метохији, додајући да је о томе већ разговарао са министром одбране Гвидом Крозетом.

    Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је данас да Кфор одржава видљиво и агилно присуство широм КиМ, додајући да су спремни да изврше даља прилагођавања положаја ове мисије према потреби.

  • 19:05

    Курти: Напад извршен по налогу Србије

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да "терористички напад на северу Косова није био грађански отпор или отпор банди, већ напад наоружаних паравојних формација које је опремио и припремио Београд".

    Он, такође, тврди да је "напад извршен по налогу Србије".

    Упитан да ли косовске власти имају обавештајне податке о неким новим нападима, Курти за "Ал Џазиру" каже да има доста информација и да ове оружане групе, којима "Војска Србије обезбеђују опрему, оружје и муницију, стално тренирају у близини граница Косова и спремају се за рат".

    "Није искључена ни поновна агресија", каже Курти и додаје да је "Србија желела да започне рат у недељу".

    Он је оптужио "Београд и оружане групе да желе да понове сценарио почетка рата у Сарајеву".

    Курти каже и да су председник Србије Александар Вучић и бивши потпредседник Српске листе Милан Радоичић "Слободан Милошевић и Жељко Ражнатовић Аркан" који, како тврди, желе да врате регион у 90-те.

    Курти тврди да су "паравојне групе на Косову повезане и са групама из Русије, попут приватне компаније "Вагнер", а Вучића и Радоичића назвао је "(Владимиром) Путином и (Јевгенијем) Пригожином".

    Премијер привремених приштинских институција оптужио је Вучића да "жели још један рат и геноцид, јер жели Републику Српску на Косову".

    "Као што је Русија на почетку развила хибридни рат у Украјини, Србија то ради против нас", закључује Курти.

  • 19:01

    Вучић: Србија има доказе, гонићемо кривце

    Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да држава има доказе да је једно, а можда и два лица, хладнокрвно ликвидирано са мале удаљености у Бањској.

    "Наша држава има доказе и гониће кривце. Ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирано, када нису били ликвидирани у борби, него само рањени. Били су у животу и предали се, а након тога су са мале удаљености ликвидирани. Нисам желео да се сагласим да је то била било каква перфектна професионално урађена акција", напомиње Вучић.

  • 17:44

    Ухапшен још један Србин због наводних ратних злочина на КиМ

    Косовска полиција ухапсила је М. П. српске националности због сумње да је починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" у Призрену.

    "Против овог лица поднета је кривична пријава због сумње да је у септембру 1998. године у насељу 'Хока Махал' у Призрену учествовало у убиству три цивила албанске националности, који нису били војно ангажовани", наводи се саопштењу спeцијалног тужилаштва у Приштини.

    По налогу тужиоца, окривљеном је одређена мера задржавања и полицијског задржавања, ради упућивања судији за претходни поступак, у законском року.

  • 17:34

    Немачка: Иритантно када Вучић "нападаче приказује као жртве"

    Сви, а посебно председник Србије Александар Вучић, морају бити свесни своје улоге за очување мира у региону, поручио је портпарол Министарства спољних послова Немачке Себастијан Фишер, истакавши да је сада најважније да дође до деескалације.

    На конференцији за медије неколико портпарола немачке владе, Фишер је указао да се Министарство спољних послова већ изјаснило у вези са нападом у Бањској.

    "За нас је јасно да сви, а посебно председник Вучић, морају бити свесни своје улоге за мир у региону и да сада мора бити учињено све за деескалацију. То што је проглашен Дан жалости, којим треба да се, из српског погледа ода почаст нападачима, сигурно не доприноси томе. Зато позивамо и Србију да недвосмислено позове на одустајање од насиља", пренео је Фишер.

    Упитан за санкције Србији, он је нагласио да је тренутно још много нејасноћа када је реч о нападу и о његовој позадини.

    "Важно је најпре да се потпуно расветли одакле је дошло оружје, пошто је пронађена значајна количина, и да ли се, на пример, ради о шверцу из Србије, као и да се разјасни сврха тог оружја. Јасно је да се ради о веома озбиљном догађају. Не возе се свуда наоружани са оклопним возилима и великом количином наоружања. Знате и да постоји умешаност српских кругова у структуре организованог криминала на северу Косова", рекао је Фишер.

    Он је подвукао да је сада најважније да дође до деесклалације.

    "Томе свакако доприноси расветљавање догађаја. Истовремено, било нам је иритантно када је председник Србије терористичке нападаче приказао као жртве. Починиоци морају бити именовани као такви и кривци морају бити процесуирани и кажњени. У том контексту је јасно да смо позвали Србију да сарађује у истрази", рекао је Фишер.

image