Србија и Балкан

Ђурић: Апсурдне су тврдње да иза догађаја у Бањској стоје САД или Београд

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже како верује да Србија и САД и даље имају један фундаментални заједнички интерес на Косову и Метохији, а то је стабилност
Ђурић: Апсурдне су тврдње да иза догађаја у Бањској стоје САД или Београд© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Идеја да иза догађаја у Бањској стоји Београд јесте апсурдна и бесмислена. Свима је јасно да смо до те недеље посматрали како Аљбин Курти сам уништава позицију тзв. независног Косова и руши односе са управо оним међународним актерима који су довели до његовог стварања, каже амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

Имали смо моментум и требало је да буду разматране додатне и далеко оштрије мере против Куртија. Можете да подржавате српску позицију или да будете против ње, да подржавате или да будете против актуелне српске владе, али сложићемо се да није баш толико наивна да би пуцала сама себи у колено, додао је Ђурић.

Он истиче да је идеја да иза догађаја у Бањској стоје САД једнако апсурдна као идеја да иза тих догађаја стоји званични Београд.

"Ако постоји једна ствар око које се са Американцима слажемо када је Космет у питању, онда је то очување стабилности и подршка покушајима да се решења траже кроз дијалог. Када је реч о појединим темама од значаја за положај српске заједнице на КиМ, упркос неслагању које имамо о статусу, америчке власти имале су конструктивну улогу. САД, као ни Србија, дефинитивно не желе још један сукоб у Европи", рекао је он у интервјуу за "Курир".

На питање шта је прва реакција која је до њега дошла по питању догађаја у Бањској и колико се разликовало оно што сте чули од представника Србије у односу на оно што се могло чути од америчке стране, Ђурић је рекао да је реакција САД очекивана рефлексна реакција велике силе која је међу првима подржала независност тзв. Косова.

"Верујем, међутим, да Србија и САД и даље имају један фундаментални заједнички интерес на Косову и Метохији, а то је стабилност. Аљбин Курти је дуже од 20 месеци марљиво радио управо на томе да изазове рефлексну реакцију држава које су пре 15 година подржале једнострану сецесију. Логика је једноставна - не морам да им се свиђам нити ја, нити оно што радим, али на крају дана они су признали Косово као независно, а то значи да, уколико желе да остану доследне тој стратешкој одлуци, не могу да ми оспоре да радим шта хоћу и да то представим као да суверено вршим власт на својој територији. Још ако то заоденем у либералну и демократску реторику, само небо је граница", рекао је.

"Све што је Куртију било потребно био је, дакле, ма и најмањи стварни или измишљени повод да сав притисак пребаци са себе на српску страну. То се прошле недеље десило и сви подржаваоци тзв. независног Косова то су са олакшањем дочекали. Догађај у Бањској је велика трагедија за Србију, српски народ у целини, веома је лош и за албански народ, а далеко је најгори за породице убијених. Да није било њега, нашло би се, међутим, нешто друго што би послужило као окидач. Куртијев режим је одузео Србима сва колективна политичка и економска права, а нажалост, и добар део основних људских права. Курти је свесно створио све претпоставке за сукобе и управо овакве догађаје", додаје Ђурић

Како каже, званични Београд не стоји иза дешавања у Бањској и Србији ово политички никако није одговарало.

"Желимо да пажњу вратимо на терор над српским народом, који је након ове трагедије додатно појачан. Не бих се упуштао у спекулације о улози страних служби. Београд тражи независну међународну истрагу о дешавањима у Бањској. Тражимо узрок смрти и правду за све убијене. Имамо разлога да верујемо да Приштина прикрива доказе и манипулише чињеницама", рекао је.

Додаје и да породице убијених имају право да знају шта се догодило.

"Светска јавност треба да то зна такође. Уколико је тачно да је Бојан Мијаиловић погубљен хицем у главу из непосредне близине након што се предао, а да је покојни Африм Буњаку страдао од експлозивне направе, то баца ново светло на ова догађања. Штета је што о овоме мора да се говори јавно на овакав начин уместо да се тиме баве тужиоци и судије", нагласио је он.

Истиче и да Куритијев режим жели да види Косово и Метохију без Срба.

"Све што раде, у искључивој је функцији тога. Од таквих људи не очекујем људскост. Жао ми је искрено и због смрти албанског полицајца и због нашег вишегенерацијског сукоба уопште. Људи попут Куртија желе да ратове у својој глави пренесу на следеће генерације. Курти никада није требало да шаље своје наоружане људе на север. Сви добро знају шта пише у чл. 9 Бриселског споразума о присуству КПС на Северу Косова", истиче.

На питање, да ли мисли да Приштина може из свега овога да извуче корист и треба ли наш народ на КиМ у том смислу да стрепи у наредном периоду, имајући у виду пре свега да већ трпе терор од стране приштинских институција и пре овог догађаја, каже да је Приштина, односно Курти, ову замку дуго спремала.

"Наш народ на КиМ у личности Александра Вучића има прекаљеног и пожртвованог заступника, али и заштитника у стратешком смислу. Јединство и посвећеност читаве Србије, али и свих њених институција овом питању су, међутим, неопходни", наглашава.

"Велика је разлика између Србије и тзв. независног Косова. Куртијев режим са целокупним својим апаратом и делимичном међународном подршком живи у сукобу са нама 24 сата дневно свих седам дана у недељи. То је стварност коју морамо да прихватимо, ма колико нам се она не допадала. И да се боримо мудро и снажније него икада. Многима се, међутим, не допада идеја да је за бављење овом темом потребно и стрпљења и мудрости и труда да се унапреди читаво друштво. Неупоредиво лакше је тражити кривца", истиче.

На констатацију да су многи потрчали да осуде Београд због проглашења дана жалости због страдалих Срба, каже да због тога треба да их буде срамота.

Коментаришући потврду да је у сукобу учествовао и Милан Радоичић, доскорашњи потпредседник Српске листе, који је поднео оставку на то место, Ђурић каже да је важно за српску позицију што је председник Александар Вучић рекао да ће са српске стране бити испитана одговорност свих.

"Нико не сме бити изван и изнад закона, и то искрено мислим, не као фразу, на томе почивамо или падамо као држава. Желим да поделим са вама истину без обзира на опасност и интензитет хајке која се води. Као неко ко је осам година водио дијалог и познаје локалне прилике, али и људе, апсолутно не могу да замислим да би Милан Радоичић или други прваци Срба на КиМ свесно и намерно угрозили српске интересе или животе својих сународника и комшија", каже.

"Прошао сам са њима на КиМ доста тога и стојим иза ове оцене. Ови људи су се годинама некада кроз институције, некада на барикадама борили за опстанак свог народа у једном ни по чему нормалном времену и околностима. Сматрам да је одговорно и часно што је Радоичић преузео одговорност на себе и прихватио сарадњу с државним органима на утврђивању истине", истиче Ђурић.

image