Србија и Балкан

Потврђено из Канцеларије за КиМ: Куртијеви специјалци претукли још тројицу Срба

Према речима претучених младића, припадници ФИТ-а су их оптужили да су илегално прешли административни прелаз
Потврђено из Канцеларије за КиМ: Куртијеви специјалци претукли још тројицу Срба© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Тројицу српских младића претукли су припадници најелитније специјалне јединице тзв. косовске полиције ФиТ у месту Горње Вараге у општини Зубин Поток, потвђено је из Канцеларије за КиМ.

Према информацијама са терена, претучени су младићи М.Р, М. С, М.Ј, које су на локалном путу до куће пресрели припадници ФиТ-а и брутално их претукли уз погрдне речи.

Из Канцеларије за КиМ наводе да су се тројица Срба јутрос упутила до своје старе шумске куће у сечу дрва за огрев, када су их по повратку зауставили припадници ФиТ, претукли, "шутирајући их и ударајући по телу, уз вулгарне псовке и увреде на националној основи".

Специјалци су, према сведочењу повређених, Србима поручили да на северу Косова и Метохије немају шта да траже.

"Повређени су, након инцидента сами затражили лекарску помоћ, а тежина задобијених повреда ће се утврдити", наводе из Канцеларије за КиМ, додајући:

"Вербално насиље, произвољни упади у куће и физички насртаји на Србе су свакодневна карактеристика Куртијеве окупације севера Косова и Метохије, због чега Београд и инсистира на повлачењу спроводилаца терора из општина северно од Ибра и распоређивање јединица Кфора".

Угњетавање читавог једног народа је, наводе из Канцеларије за КиМ, званична политика Приштине и међународна заједница дужна је да у име мира, хуманости и цивилизацијских вредности престане да толерише такву праксу.

"Једно је сигурно, слободу нашем народу је насиљем могуће привремено суспендовати, али је нико не може и одузети", указали су из владине канцеларије.

Након сукоба који су се у недељу одиграли у селу Бањска, тзв. косовска полиција је блокирала путеве ка овом подручју док је Министарство унутрашњих послова тзв. Косова затворило прелазе Јариње и Брњак и није познато када ће поново бити отворени.

image