Србија и Балкан

Шта ће донети нови Закон о становању и одржавању зграда?

Промене које се односе на професионалне управнике заправо значе већу сигурност за стамбене заједнице које их бирају и постављају
Шта ће донети нови Закон о становању и одржавању зграда?Getty © Pablo Blazquez Dominguez / Stringer

Иако су професионални управници уведени пре шест година већини грађана још увек није јасно која су њихова права, а које обавезе, а ситуацију ће додатно закомпликовати нови пропис који се увелико спрема. 

Новине које су се нашле у предлогу о изменама и допунама постојећег закона изазвале су велико интересовање јавности, а јавна расправа о изменама и допунама Закона о становању и одржавању зграда организована је у седам градова и завршава се сутра.

Како је за "Блиц ТВ" објаснио мастер правних наука и професионални управник Хаџи Димче Гулевски, који је међу првима стекао лиценцу за обављање овог посла, промене које се односе на професионалне управнике заправо значе већу сигурност за стамбене заједнице које их бирају и постављају.

"Професионални управници ће и даље постојати али ће радити у оквиру организација професионалног управљања, што значи само већу одговорност. До сада је професионални управник морао да има обавезну полису осигурања од 10.000 евра уколико нека штета настане његовом кривицом, док ће сада та сума бити значајно већа јер ће одговорност сносити организација професионалног управљања као правно лице", објаснио је Гулевски.

На питање да ли то значи веће трошкове за станаре, лиценцирани управник објашњава да то неће бити случај, јер накнаду професионалног вођења зграде одређују неки други фактори.

"Не могу трошкови бити исти ако је зграда стара 40, 50 година или ако је у питању новоградња. Мора се рачунати на замену фасаде, одржавање лифтова, инсталација и све друго што временом бива оштећено. Ако сагледамо то са друге стране, организације професионалних управљања би чак могле бити јефтиније за станара јер брину о више зграда на једној територији у односу на досадашње професионалне управнике као физичка лица", објашњава.

Три засебна улаза, једна стамбена заједница

Једна од промена која би била на снази усвајањем измена и допуна постојећег закона односи се и на формирање стамбених заједница. Зграде које имају до три ламеле, односно три засебна улаза мораће да формирају заједничку стамбену заједницу, док ће право на засебне стамбене заједнице имати зграде са више од три одвојена улаза.

То даље значи да, уколико један улаз има управника из реда станара, а друга два имају професионалне управнике, уколико закон буде усвојен, сви заједно ће морати да донесу одлуку о томе да ли ће бирати управника међу станарима или ће ангажовати организацију професионалног управљања.

"Свака стамбена заједница ће морати да буде осигурана, а податке о осигурању свакоме ће бити доступне у јавном регистру стамбених заједница. У пракси ће ово бити значајна новина", каже Шалдић.

Према њеним речима, уколико стамбена заједница треба да донесе одлуку о санирању неког оштећеног дела зграде, а то не учини у прописаном року, управник ће такву одлуку моћи да донесе самостално.

"Пример који говори о ситуацијама какве редовно имамо, а нису регулисане досадашњим одредбама закона јесте када некоме падне део фасаде на паркирани аутомобил или не дај Боже на главу. Тада ће оштећени грађанин моћи да види у регистру те стамбене заједнице код кога је зграда осигурана и да наплати насталу штету", појашњава она.

Како додаје, иако ће осигурање бити додатна ставка за плаћање, она ипак штити у случају било каквих непредвиђених околности, а то ће станарима те зграде, као и свим грађанима много значити.

Без права да траже смену професионалног управника

Још једна промена актуелног закона односи се и на могућност стамбене заједнице да захтева да одређено лице буде професионални управник, односно да његово ангажовање престане.

Како је предвиђено изменама закона, овај члан се брише, а уместо њега стоји да организација професионалног управљања врши промену, а дужна је да о томе и разлозима смене обавести стамбену заједницу.

Ипак, како додаје Гулевски, стамбена заједница задржава право да промени организацију са којом послује.

"Стамбена заједница бира организацију професионалног управљања и уколико постоји незадовољство или неслагање, она има право да промени ту организацију.

Такође, свакако не губи право да даје напомене том правном лицу уколико је незадовољна послом који обавља професионални управник задужен за ту зграду", наводи Гулевски.

image