Србија и Балкан

Државни службеници под стресом: Влада им организује психолошке радионице

Службе за управљање кадровима покрећу групе за психолошку подршку државним службеницима. Ова нова услуга је доступна свим државним службеницима независно од звања и позиције
Државни службеници под стресом: Влада им организује психолошке радионице© Margo_Alexa - stock.adobe.com

Државни службеници који су под стресом или имају друге психолошке проблеме моћи ће да добију бесплатну стручну помоћ. Из Службе за управљање кадровима (СУК) су саопштили да у циљу ширења свесности о важности менталног благостања запослених за њихов живот и рад и пружања стручне психолошке подршке у ношењу са свакодневним изазовима, током октобра покрећу групе за подршку као посебан вид оснаживања за све државне службенике. 

Они наводе да се овакав приступ показао изузетно ефикасним у пружању емоционалне подршке запосленима који су под стресом, онима чији односи са колегама и надређенима нису задовољавајући, као и онима који се боре да успоставе равнотежу између посла и приватног живота.

"Наиме, опште је познато да социјална подршка у радном окружењу може да побољша ментално и физичко здравље, а тиме и способности везане за обављање посла. Групе за подршку су састављене од људи који су емоционално повређени и који имају исте или сличне тешкоће и који се састају да поделе проблеме и искуства у окружењу које није осуђујуће и које може да разуме и подржи сваког свог члана", саопштили су из Службе за управљање кадровима.

Често оне могу имати и едукативни карактер када се дискутује о начинима на које је могуће превазићи одређене тешкоће или се размењују разна стручна знања у вези са оним што је заједничка тема. Ове групне сусрете воде и усмеравају обучени психолози и психотерапеути запослени у Служби за управљање кадровима.

Групе ће се одржавати два пута месечно у просторијама Центра за управљање каријером у Палати Србија.

"Ова нова услуга је доступна свим државним службеницима независно од звања и позиције, довољно је да постоји заинтересованост и отвореност за нова подржавајућа искуства", наводи се у саопштењу.

image