Милатовић отворено против Спајића: Шта значи платформа коју тражи да потпишу странке у Црној Гори?

Нови потез председника Црне Горе и потпредседника Покрета Европа сад изазва је много нагађања

Председник Црне Горе Јаков Милатовић представио је "Заједничку платформу за Црну Гору у ЕУ" и најавио да ће понудити свим парламентарним странкама на потпис како би убрзао пут земље ка чланству у Унији.

Данас стижу информације да је Милатовић ово осмислио без знања Покрета Европа сад, чији је потпредседник, као и без њеног лидера Милојка Спајића.

Милатовић на овај начин жели да се парламентарне партије обавежу да ће радити на усаглашавању законодавне активности са Европском унијом, као да ће именовати носиоце највиших судских и тужилачких функција за шта је неопходно две трећине гласова посланика.

"Суштина је да овим потезом Милатовић жели да себе представи као кључног играча у држави", каже неименовани извор из ПЕС-а за "Побједу".

Немогуће је отети се утиску да предложена платформа Милатовића подсећа на 10 принципа које је Спајић раније предложио и тражио од партија да их потпишу, што ни била улазница за учешће у његовој влади.

Међутим, упркос томе што су се странке усагласиле са тим принципима, многе су испале из Спајићеве рачунице јер је, иако још није састављена, из владе искључио ГП УРА и коалицију "За будућност Црне Горе".

Сада пак Милатовић преузима иницијативу у вођењу политичких процеса у Црној Гори, док од Спајића полако сви дижу руке. Њему је остало нешто више од месец дана да састави владу, а како време одмиче, све је даље од тог циља.

Овај потез Милатовића само је додатно потврдио нагађања да између њега и Спајића постоји сукоб.

Председник Европског покрета у Црној Гори Момчило Радуловић тврди да Милатовић има много европских изјава, али да је његова реална политика она која удовољава потребама званичног Београда и Москве.

"Овом иницијативом, која је номинално и формално проевропска, он заправо жели да отвори пут за учешће просрпских, проруских, антиевропских и анти-НАТО снага у влади. Конкретно, оставља простор Демократском фронту и Грађанском покрету Ура за учешће у будућој влади", тврди Радуловић.

Сматра да је у питању провидан и наиван покушај да се анти-НАТО снаге увуку у нову владу и да се он наметне као лидер свих просрспких, проруских и анти-НАТО структура.