Србија и Балкан

Опозиција тражи седницу Скупштине о догађајима на Косову и Метохији

Представници опозиције траже и формирање анкетног одбора за утврђивање околности
Опозиција тражи седницу Скупштине о догађајима на Косову и Метохији© TANJUG/ STR

Странке опозиције затражиле су од председника Скупштине Владимира Орлића да одмах закаже седницу парламента, на којој би председник Александар Вучић поднео извештај о безбедносној ситуацији на Косову, а посебно о догађајима у селу Бањска.

Посланици дела опозиције у образложењу наводе да ће захтевати и да на тој седници буде образован анкетни одбор који би утврдио чињенице, околности и дешавања у вези са догађајима на северу Косова и улози Милана Радоичића, преноси РТС.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић је на конференцији за новинаре, образлажући предлог, истакао да су после догађаја у селу Бањска наступиле нове околности на политичкој сцени Србије, које председник државе Александар Вучић покушава, како каже, да "прекрије димном завесом".

Седница Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) на којој ће бити разматран нови шестомесечни Извештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Мисије УН на "Косову" (УНМИК), требало би да буде одржана 18. октобра, наводи се у месечном плану рада СБ УН, објављено на сајту.

Седница ће бити одржана у преподневним часовима по локалном, односно поподневним по средњеевропском времену.

Претходна седница била је 27. априла, а у међувремену је дошло до пораста тензија у јужној српској покрајини.

Председавајући СБ УН током октобра је Бразил.

image