Србија и Балкан

Курти поново оптужује: Србија ради на војним плановима за анексију севера "Косова"

Аљбин Курти поново позвао на кажњавање Србије, тврди да није заинтересована за регионалну сарадњу и чланство у ЕУ
Курти поново оптужује: Србија ради на војним плановима за анексију севера "Косова"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Србија није заинтересована за регионалну сарадњу и чланство у Европској унији, јер "ради на војним плановима за анексију севера".

Курти је на дискусији под називом "Берлински процес: Досадашња достигнућа, очекивања од предстојећег самита и могуће користи од Заједничке иницијативе за регионално тржиште", рекао да су нападе у Бањској извели чланови организације "Цивилне одбране" и "Северне бригаде", које је Влада Косова прогласила терористичким", преноси "Коха".

"Да подсетим да смо 29. јуна прогласили две терористичке организације, то су 'Цивилна одбрана' и 'Северна бригада'. Прелиминарне информације показују да већина умешаних у овај злочиначки напад који је резултирао убиством полицајца су припадници или 'Цивилне одбране' или 'Северне бригаде'", рекао је Курти.

Говорећи о Берлинском процесу, Курти је навео да је то иницијатива у коју је уложен политички и људски капитал, али и средства, како би се земље Балкана приближиле једна другој, али и ЕУ.

"До Самита је остало још 13 дана и морамо напоменути да нису све земље у региону одобриле споразуме. Берлински процес треба да нам помогне да се консолидујемо. Наш ангажман у региону и глобално одражава посао који радимо код куће. Косово је у последње две године значајно напредовало у многим показатељима. Посебно је евидентно, након терористичког напада Србије на Косово, да је недостатак регионалне сарадње последица великих разлика. Србија ради на војним плановима за анексију наше територије. То показује да наш северни сусед није заинтересован за регионалну сарадњу и чланство у ЕУ", рекао је Курти.

Курти очекује да ће питање безбедности Косова и казна за одговорне за дешавања у Бањској бити на дневном реду посланика Европског парламента.

"Очекујемо казну за нападаче, у овом случају Србију, која је војно, финансијски, политички, званично подржала оно што се догодило у Бањској, али, истовремено и изручење свих оних који су побегли са места злочина", закључио је Курти.

image