Србија и Балкан

Број оболелих од денга грознице у Европи расте: Има ли разлога за страх у Србији?

Симптоми по којима се може препознати болест су болови у мишићима и зглобовима, осип, висока температура, упорна главобоља, бол у пределу очију, повраћање и мучнина
Број оболелих од денга грознице у Европи расте: Има ли разлога за страх у Србији?© Jon Cherry/Getty Images

Од денга вируса само у Бангладешу од почетка године умрло је више од 1.000 људи, а и Стари континент нашао на удару јер је у истој години забележено више случајева него у целој претходној деценији, јавили су светски медији.

Пораст броја оболелих у Европи представља претњу по јавно здравље, констатује се, а миграције, пораст температуре и климатска криза генерално, главни су предуслови за преливање инфекције у незахваћене делове света.

Душан Петрић, највећи стручњак за комарце за РТ Балкан објаснио је има ли Србија разлоге за бригу.

"Денга грозницу преносе комарци 'Аедес аегипти' и 'Аедес албопиктус'. Ми на Дунаву имамо речне комарце из породице Аедес, али они не преносе денгу. Имамо и кућне, који су преносиоци грознице Западног Нила и њихова активност се управо смањује, мада може да опстане и преко зиме у случају да у згради или кући остану остаци воде где они могу да положе јаја из којих се развијају ларве", наводи Петрић.

Каже да је за нас најопаснији увезени азијски тиграсти комарац.

"Да би комараца пренео денга вирус, прво мора да уједе зараженог човека. У Каћу смо 2016. године имали случај туристе који је денгу донео са Кубе, али у року од седам дана није било уједа тиграстог комарца који би пренео вирус", присећа се он.

Око 2,5 милијарде људи, односно 40 одсто светске популације, живи у областима где постоји ризик од преношења денга грознице. Амерички Центар за контролу и превенцију болести сматра да ће се свака четврта заражена особа разболети. 

Против ове болести не постоји вакцина.

Денга је ендемска болест у најмање 100 земаља Азије, Пацифика, Америке, Африке и Кариба. Симптоми обично почињу четири до седам дана од уједа комарца и трају до десет дана. Ефикасно лечење могуће је уколико се болест на време дијагностикује. 

Лакши симптоми су болови у мишићима и зглобовима, осип, висока температура, упорна главобоља, бол у пределу очију, повраћање и мучнина.

Код тежих симптома јављају се крварења из уста, десни или носа, влажна кожа и слузокожа,  оштећења крвних и лимфних судова, унутрашња крварења, слаб пулс, а у случају да се благовремено не препозна и лечи могућа је и смрт.

image