Свет

УН упозоравају на могуће епидемије: Тропске болести и комарци на рекордном нивоу у ЕУ

Пре 10 година тиграсти комарац примећен је само у осам земаља ЕУ, односно 114 региона, а сада се налази у 13 држава, односно 337 региона
УН упозоравају на могуће епидемије: Тропске болести и комарци на рекордном нивоу у ЕУGetty © Photo by Jon Cherry/Getty Images

Уједињене нације су упозориле да Европској унији прети опасност од "рекордног броја инфекција које преносе комарци", а које су, како истичу, последица климатских промена, преноси шпански А-Бе-Се.  

"Границе уцртане на мапама не постоје за вирусе који се слободно крећу у све глобализованијем свету. Кретање људи, било због миграције, било због туризма, довело је до тога да се тропске болести тихо преносе уз најбоље могуће услове", наводи се у тексту.

Тиграсти комарац, врста инсекта из југоисточне Азије која се населила у Европи преноси вирусе зика, денга и чикунгуња.

Како преноси шпански лист, у тој држави примећени су тиграсти комарци који су се населили се у Андалузији и Мадриду, а комарац "аедес аегипти" који је познат и као комарац жуте грознице налази се на Канарским острвима. Јапански комарац "аедес јапоникус" који такође може изазвати епидемију, на пример, грознице Западног Нила, већ је на северу Шпаније.

Када је у питању остатак Европе, подаци забрињавају УН, будући да је 2013. године тиграсти комарац примећен само у осам земаља ЕУ, односно 114 региона, а сада се налази у 13 држава, односно 337 региона.

Према Европском центру за превенцију и контролу болести, 2022. године је пређена црвена линија у погледу случајева локално стечених тропских болести, када је пријављено 1.113 оболелих и 92 смртна случаја од инфекције вирусом Западног Нила, пореклом из 11 земаља, што је највећи број случајева од врхунца епидемије 2018. године.

Када је у питању денга грозница, Европска унија је 2022. регистровала 71 случај инфекције, што је једнако укупном броју заражених између 2010. и 2021. године.

Из Европског центра за превенцију и контролу болести упозоравају да ће током година Медитеран предњачити по броју инфекција, са "забрињавајућим" бројем епидемија. 

"Медитеранска клима је постала савршено окружење за тиграсте комарце и није изненађујуће да расте број случајева денга грознице", каже Селин Госнер, стручњак за нове болести за А-Бе-Се.

"Последњих година суочавамо се са географским ширењем инвазивних врста комараца на подручја ЕУ која раније нису била погођена", каже директор Европског центра за превенцију и контролу болести Андреа Амон, додајући да ће, уколико се тај тренд настави, бити више случајева и вероватно смртних исхода од болести као што су денга грозница или грозница Западног Нила.

Иако Уједињене нације и Европски центар за контролу и превенцију болести упозоравају на новонасталу ситуацију, шпански стручњаци наводе за А-Бе-Се да нема места паници, већ је потребно бити опрезан.

У Србији 10 случајева грознице Западног Нила 

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут објавио је данас да је у овој години регистровано укупно 10 случајева оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.

У саопштењу се прецизира да су оболеле особе, код којих је до јучерашњег дана потврђен тај вирус, са територије Јужнобачког, Западнобачког, Севернобачког, Севернобанатског, Јужнобанатског и Сремског округа, као и да је једна заражена особа допутовала из Немачке.

Батут наводи да су оболеле особе доминантно мушког пола, просечне старости око 65 година, а да је већина њих, 80 одсто, имала нека придружена обољења, најчешће дијабетес и хипертензију.

Сви до сада потврђени случајеви имају неки од облика неуроинвазивне форме болести (менингитис или енцефалитис) и налазе се на болничком лечењу.

image