Србија и Балкан

Приштинско Министарство правде тражи изручење Милана Радоичића

Министарка правде у Приштини Аљбуљена Хаџију оптужила Србију да је "режирала терористички напад"
Приштинско Министарство правде тражи изручење Милана Радоичића© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Министарка правде у Приштини Аљбуљена Хаџију изјавила је данас да се чека одлука Основног суда у Приштини да званично затражи међународну потерницу за, како је казала, "терористом" Миланом Радоичићем.

"Министарство правде има обавезу да упути захтеве Суда другим институцијама. У овом случају, када је у питању међународни позив, чекамо да Суд упути захтев за међународно позивање и одмах ћемо без одлагања поступити у складу са овлашћењима која имамо", казала је она.

Све док таква одлука не буде донета, додала је, министарство које она води ће деловати без одлагања.

"Од тренутка када се 'терористички напад' догодио, институције Косова, у овом случају, Министарство унутрашњих послова, полиција, тужилаштво и судови раде на потпуном расветљавању случаја. Министар унутрашњих послова и директор полиције, због транспарентности, одржали су конференције на којима су детаљно објаснили како је дошло до напада и где су се налазили 'терористи'", рекла је Хаџиу, додајући:

"Што се тиче судског процеса, он наравно још није почео. Међутим, предузете су мере предострожности у борби са 'терористима'. Неки од њих су сада у притвору због напада на уставни поредак и других терористичких аката."

Хаџију је у изјави за "Економију онлајн" рекла да је Приштина решена да тражи од Србије да преда Радоичића, иако то види као приличан изазов, оптужујући Србију да је "режирала терористички напад".

Истиче да је Приштина решена да захтева да се Радоичић испоручи.

"Одлучни смо да тражимо предају 'злочинца' Радоичића Косову, да бисмо му судили. Разумем да је то изазовно јер је сама Србија режирала овај 'терористички напад' и не ради се само о једној особи, како је покушао да каже адвокат 'терористе' Радоичића, већ Србија стоји иза овог напада. Улажемо максималне напоре да доведемо 'злочинце' на Косово. Постоји одлучност. Такви злочини неће бити амнестирани, већ ће добити институционални одговор на основу закона на снази", казала је она за овај медиј.

Велика група нападача, како тврди, покушала је да утиче и на овдашње Србе, који им се, како каже, нису придружили.

Због тога, она је затражила помоћ међународних партнера у истрази српских војних база у којима су нападачи, како каже, били обучавани, уз потврђивање да локалне институције дају све од себе да идентификују нападаче.

"Локално законодавство и међународне конвенције предвиђају да се суђење 'терористи' Радоичићу одржи у 'Републици Косово', јер се напад догодио на њеној територији. Пре неколико дана видели смо упад на имовину 'терористе' Радоичића, а биће и одузимања његовог богатства које је створио криминалом. Србија нема одговорност да истражује напад који се догодио на Косову" навела је министарка истичући да њихови међународни партнери треба да помогну у међународној истрази о "оним војним базама у којима се обучавају 'терористи' у Србији".

image