Србија и Балкан

Саслушан Радоичић: Терети се за тешка дела против опште сигурности, негирао кривицу

Тужилаштво је предложило истражном судији Вишег суда у Београду да осумњиченом одреди притвор због опасности од бекства
Саслушан Радоичић: Терети се за тешка дела против опште сигурности, негирао кривицу© Milos Tesic/ATAImages

У Вишем јавном тужилаштву у Београду данас је саслушан некадашњи потпредседник Српске листе Милан Радоичић због сумње да је са, за сада, више непознатих лица, извршио кривична дела Удруживање ради вршења кривичних дела, Недозвољена производња, држање, ношење и промет ватреног оружја и експлозивних материја и Тешка дела против опште сигурности, наводи се у саопштењу ВЈТ.

"Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичних дела која му се стављају на терет", пише у саопштењу Вишег јавног тужилаштва и додаје се:

"Након саслушања тужилаштво је предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченом одреди притвор због опасности од бекства."

Наредбом о спровођењу истраге обухваћено је више, за сада, непознатих лица, којима се на терет ставља кривично дело Тешка дела против опште сигурности.

"Према наредби о спровођењу истраге, Радоичић се терети да је од јануара 2023. године до 24. септембра оружје, муницију и експлозивна средства велике разорне моћи набављао из Тузле, Федерација БИХ, које му је испоручивано на територији Града Београда, најчешће на потезу Бубањ Поток – Врчин, а које је потом преносио и складиштио на неутврђеним локцијама на територији АП Косова и Метохије, где их је скривао у напуштеним објектима и шумама, па је као 'коловођа' групе са више НН лица, заједничким деловањем и опште опасном радњом 24. септембра изазвао опасност за живот људи у месту Бањска на територији АП КИМ", наводи се у саопштењу ВЈТ.

На ову информацију реаговао је и директор ФУП-а Вахидин Муњић.

"Федерална управа полиције подузети ће активности које се односе на проверу навода о томе да је лице Милан Радоичић од јануара 2023. године до 24. септембра набављао оружје, муницију и експлозивна средства велике разорне моћи из Тузле. Већ ујутро затражићемо од органа Републике Србије да нам доставе расположиве информације, а након чега ћемо подузети мере и радње из наше надлежности", рекао је директор ФУП-а Вахидин Муњић.

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције данас су извршили претрес стана и других просторија Милана Радоичића којем је одређено полицијско задржавање до 48 часова.

Он је уз кривичну пријаву приведен у Више јавно тужилаштво у Београду, наводи се у саопштењу МУП-а.

Бивши потпредседник Српске листе тренутно се био је на саслушању и Палати правде у Вишем јавном тужилаштву, у пратњи свог адвоката Горана Петронијевића.

Петронијевић: У стану није пронађено ништа значајно

Претрес стана је извршен у току раних сати, трајао је дуже, рекао је Петронијевић. Он је додао да у стану није пронађено ништа што је од значаја, осим што је од Милана Радоичића одузето оружје за које је имао дозволу.

Петронијевић је рекао да све схвата као ствар притиска.

"Немамо ниједан једини доказ за сада сем новинских снимака за све оно што му се ставља на терет", рекао је.

Петронијевић каже да је Радоичић објаснио своје мотиве, "потврдио чињенично стање и негирао кривична дела која му се стављају на терет".

Радоичић се, подсетимо, у суботу одазвао позиву МУП-а Србије, и дао изјаву у Министарству унутрашњих послова о догађајима у Бањској, 24. септембра.

Радоичићев адвокат, Горан Петронијевић прочитао је прошлог петка на конференцији за медије његово писмо у којем је навео да о свом доласку на север КиМ 24. септембра није обавестио никога, укључујући Београд, да је спреман да се одазове позиву надлежних органа.

Он је у саопштењу навео да је заједно са сународницима дошао у Бањску на КиМ, како би охрабрио српски народ у пружању отпора терору режима Аљбина Куртија.

Истовремено, казао је, циљ је био да скрену пажњу приштинском режиму и међународној заједници да овакав Куртијев терор српски народ више неће трпети.

"До страдања полицајца је дошло случајно, након чега је почео жесток окршај са обе стране у ком су погинула наша тројица другова, хероја који су свој живот дали за слободу и очување Косова и Метохије. Њихова племенита жртва никада неће бити заборављана. Нека буде свима јасно да нисмо никакви терористи, већ борци за слободу сопственог народа", истакао је Радоичић.

Подсетимо, 24. септембра у селу Бањска догодио се сукоб Срба са КиМ и Косовске полиције у којем је страдао приштински полицајац.

Након тога припадници Косовске полиције жестоко су напали Србе који су поставили барикаде, а убијена су четири Србина.

image