Србија и Балкан

Борељ: Састаћу се данас са Вучићем и Османи

Жозеп Борељ оцењује да је данас ситуација много гора него у време састанка са Вучићем и Османи у Кишињеву
Борељ: Састаћу се данас са Вучићем и Османи© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ће се у току дана састати са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

Он је уочи почетка самита Европске политичке заједнице, а на питање новинара да ли је тај састанак већ заказан и да можда није сигуран да ли може да ублажи тензије, рекао да се састанци одржавају да би се тензије ублажиле.

"Биће ту председница Османи и председник Вучић. У Кишињеву смо седели заједно, разговарали о томе, а данас ћемо урадити исто. Али, данас је ситуација много гора него у време састанка у Кишињеву", додао је Борељ.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи позвала је раније данас Шпанију да усвоји мере против Србије и поручила да нема разлога да разговара са српским председником Александром Вучићем док се не усвоје санкције.

"Нема разлога за састанак док се не усвоје санкције Вучићу. Прво санкције, а онда можемо да разговарамо о осталом", рекла је Османи у Гранади по доласку на самит Европске политичке заједнице.

"Имали смо не лаке разговоре. Као делегација, разговарали смо са око 25 светских лидера", рекао је председник Вучић, поводом учествовања на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади, на који је позвано 47 шефова држава и влада, као и председник Европског савета, председник Европске комисије и председник Европског парламента.

image