Србија и Балкан

Вучић са Макроном: Захвалио сам на спремности да чује ставове Београда

Француски председник је са председницом тзв. Косова на маргинама самита Европске политичке заједнице у Гранади у просторији неприкладној за пријем високих званичника
Вучић са Макроном: Захвалио сам на спремности да чује ставове Београда© Принтскрин/Инстаграм/Будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас са председником Републике Француске Емануелом Макроном у Гранади.

"На крају дугог дана, отворен и садржајан разговор са председником Француске Емануелом Макроном о свим важним питањима. Захвалио сам председнику Макрону на спремности да чује ставове Београда, као и на личном ангажману у региону Западног Балкана", написао је председник Вучић на Инстаграму.

За Вјосу "неприкладна" просторија

Председник Француске Емануел Макрон примио је раније данас председницу тзв. Косова на маргинама самита Европске политичке заједнице у Гранади у просторији неприкладној за пријем високих званичника и на тај начин изразио непоштовање према саговорници, оценио је новинар из Приштине Фитим Чеку.

Османи је написала на тој друштвеној мрежи да је са француским колегом разговарала о недавним безбедносним дешавањима на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, по доласку на самит Европске политичке заједнице у Гранади, да данас очекује тежак и напоран дан, али да се нада "неком напретку".

Претходно, председник Србије састао се у Гранади са премијером Велике Британије Ришијем Сунаком.

"Одличан разговор са премијером Сунаком. Разговарали смо о ситуацији на Косову и Метохији, региону Западног Балкана и актуелним геополитичким приликама", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић је разговарао и са премијером Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом, са којим је, како је навео, имао срдачан сусрет.

"Срдачан сусрет са премијером Педром Санчезом. Поновио сам захвалност Шпанији на разумевању позиција Србије по питању Косова и Метохије и доследној подршци нашем територијалном интегритету", истакао је председник Србије.

Председник Србије у Гранади је разговарао и са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

"Кратак сусрет са пријатељима Виктором Орбаном и Димитром Ковачевским пред почетак Самита ЕУ2023ЕС, на којем ће се разговарати о бројним важним темама за данашњу Европу, а надамо се и Западни Балкан", написао је Вучић на Инстаграму.

Вучић се сусрео и са председником Владе Краљевине Холандије Марком Рутеом, са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, наставку дијалога Београда и Приштине, као и о даљим корацима на европском путу Србије.

Са председником Владе Великог Војводства Луксембурга Гзавијеом Бетелом разговарао је о свим питањима од значаја за Србију, а посебно о најновијем развоју ситуације на Косову и Метохији.

Са премијером Краљевине Норвешке Јонасом Гаром Стереом Вучић је обавио "добар разговор о ситуацији на Косову и Метохији и билатералним односима Србије и Норвешке".

Вучић се састао и са председником Украјине Владимиром Зеленским, са којим је, како је казао, имао "кратак и отворен разговор".

Са председником Румуније Клаусом Јоханисом Вучић је имао "отворен и пријатељски сусрет", током кога су разменили мишљења о ситуацији у региону, проширењу ЕУ и билатералним односима Србије и Румуније.

Председник Србије у Гранади се сусрео и са премијерком Италије Ђорђом Мелони.

"Срдачан сусрет са Ђорђом Мелони и кратак разговор о најбитнијим темама за даље јачање односа између Србије и Италије, као и о актуелној ситуацији у региону Западног Балкана", навео је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије састао се и са председницом Владе Републике Исланд Катрин Јакобсдотир.

"Срдачан сусрет са премијерком Катрин Јакобсдотир, коју сам обавестио о сложеној ситуацији на Косову и Метохији, европском путу Србије, региону Западног Балкана и актуелној геополитичкој ситуацији. Изразио сам наду да ћемо заједно радити на јачању билатералних односа Србије и Исланда у свим областима од заједничког интересовања", навео је Вучић.

Он је ову прилику искористио да позове премијерку Јакобсдотир да посети Србију.

Вучић је са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем разговарао о јачању сарадње између две државе.

Председник Вучић је разговарао и са премијером Грузије Ираклијем Гарибашвилијем, кога је, како је написао на свом Инстаграм профилу информасио о свим чињеницама поводом ситуације на Косово и Метохији, посебно о безбеносним приликама у којима живе тамошњи Срби.

Вучић је новинарима раније рекао да ће током дана имати састанке са Сунаком, високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и председником Француске Емануелом Макроном, као и са многим другим европским званичницима.

Трећи самит Европске политичке заједнице окупиће данас у шпанском граду Гранади лидере 47 европских земаља, а једна од главних тема биће проширење Европске уније.

Лидери ће разговарати о унапређењу политичког дијалога и сарадње у циљу јачања безбедности и стабилности на европском континенту.

Председник Европског савета Шарл Мишел казао је да би на самиту Европске политичке заједнице у Гранади могло да дође до неформалних састанака лидера ЕУ и Западног Балкана о ситуацији на Космету.

image