Србија и Балкан

Билчик: ЗСО једино дипломатско решење на КиМ

То је једно питање које Београд заиста тражи и на које смо чекали да га Приштина реши, али преговори са Аљбином Куртијем били су изузетно, изузетно тешки, изјавио је Билчик
Билчик: ЗСО једино дипломатско решење на КиМwww.globallookpress.com © Tanjug / null (STF)

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је изостанак суштинског дијалога и договора створио тешку ситуацију на КиМ и истакао да постоји релативно брзо дипломатско решење, које би помогло да се тензије смање, а то је озбиљан рад на Заједници српских општина (ЗСО).

"Једини пут напред јесте истинско ангажовање обе стране у дијалогу. Повећање тензија, несигурност коју осећају Срби на Косову, резултат су чињенице да нема напретка у дијалогу. Овде бих поново подвукао да постоји релативно брзо дипломатско решење, које би помогло да се тензије смање, а то је озбиљан рад на Заједници српских општина", рекао је Билчик за подгоричку "Побједу".

Према његовим речима, сви су свесни шта су отворена питања и шта треба да се уради, али у овом тренутку недостаје јасна и пуна посвећеност свих страна да то заиста и урадимо, а то укључује оснивање ЗСО.

"То је једно питање које Београд заиста тражи и на које смо чекали да га Приштина реши. Али ови преговори са Аљбином Куртијем били су изузетно, изузетно тешки", додао је Билчик.

Он је оценио је да недавне догађаје у Бањској не треба злоупотребљавати, наглашавајући да је потребна темељна и пуна истрага, да правда мора да буде задовољена и да имамо неке веродостојне одговоре на оно шта се заиста десило.

image