Србија и Балкан

Ескобар: Заједница српских општина ће бити формирана, то је обавеза из Бриселског споразума

Представник САД за Западни Балкан поручио да је формирање ЗСО договорено Бриселским споразумом и правно обавезујућа одредба истог
Ескобар: Заједница српских општина ће бити формирана, то је обавеза из Бриселског споразума© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Заједница српских општина (ЗСО) биће формирана, изјавио је данас специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Ескобар је на онлајн конференцији у организацији Атлантског савета рекао да је формирање ЗСО, о чему су Београд и Приштина постигли споразум у Бриселу, правно обавезујућа одредба.

ЗСО је правно обавезујућа за Србију, за "Kосово" и за ЕУ, рекао је заменик државног секретара САД и додао да је формирање ЗСО и за САД, управо зато што подржавају дијалог, и њихова обавеза, преноси Танјуг.

"Тако да ЗСО би требало би да буде имплементирана и биће имплементирана", рекао је Ескобар.

Он је изразио је наду да ће у Приштини формирање ЗСО видети као позитивну могућност јер, како је подсетио, таквих примера који пружају колективна права мањинама у Европи има много.

Ескобар је подсетио да на северу "Kосова" има 70.000 Срба који су у центру тензија и конфликта и да се мора наћи начин да их заштите институције на "Косову", али и да им се да прилика да учествују у социјалним, економским и политчким дешавањима у Србији, јер су "двојни грађани".

Додао је да ће, се ако се не реши питање, ЗСО кризе понављати.

Док Србија инсистира на поштовању договореног из Брисела и формирању ЗСО, премијер тзв. Косова Аљбин Курти рекао је да неће дозволити формирање "државе унутар државе".

"Они би желели да Косово не буде држава, они би желели Заједницу српских општина која би била нека држава Србије унутар Косова. Њихов циљ је деструктиван, они не желе ништа за косовске Србе него желе нешто против нас. Београд који каже да је Косово лажна држава, а траже ЗСО су неозбиљни. Да желе Заједницу српских општина прво би признали Косово", истакао је Курти.

Курти је такође поручио да му дијалог са Београдом није на листи приоритета и негирао је Бриселски споразум.

"То више треба да брине међународну заједницу него Београд, он директно пљује на интегритет ЕУ – Бриселски споразум су потписали и Кетрин Ештон и Хашим Тачи. Интерес ЕУ је да сачува ауторитет", рекао је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

image