Србија и Балкан

Амерички дипломата прети: Не верујемо Радоичићу, сукоб код Бањске истражити до краја

Обе стране морају хитно да се врате за преговарачки сто, каже амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер
Амерички дипломата прети: Не верујемо Радоичићу, сукоб код Бањске истражити до краја© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Србија и тзв. Косово морају да се врате преговорима уз посредовање Европске уније да би се ублажио ризик од поновног насиља, рекао је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Он је у интервјуу за "Блумберг" казао да је могуће да будуће чланство у ЕУ представља кључни подстицај за обе стране да се врате за преговарачки сто и спроведу обавезе које су преузели током преговора дугих више од 10 година.

САД желе да сазнају шта се догодило 24. септембра у селу Бањска, каже Ховенијер.

"Већина нападача је побегла, али је са собом оставила веома, веома узнемирујуће складиште софистицираног оружја и наоружања", рекао је Ховенијер.

"Не верујемо да је то спонтана реакција грађана севера Косова. Иза овога стоје озбиљније структуре. Они то не би могли да ураде сами, а ко год је одговоран, сносиће последице", запретио је амерички амбасадор.

Иако је Милан Радоичић у изјави за јавности преузео одговорност за напад, амерички званичник му не верује.

"Свесни смо да је рекао да је ово учинио на своју руку. Не верујемо да је то коначан одговор. Треба да се настави рад на утврђивању крајње одговорности", каже Ховенијер.

Додаје да би Приштина требало што хитније да омогући формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

"Српска заједница на Косову и даље је пуно забринута и види ЗСО као могућност да се реше те забринутости. Ипак, таква организација не би требало да има извршна овлашћења, већ да буде ограничена. Верујемо да би без тих ограничења могла да постане нешто што је проблематично или извор нестабилности", каже Ховенијер.

image