Србија и Балкан

Српска против кршитеља Дејтона: Руси подносе тужбе у име Бањалуке?

Саговорници "Новости" верују да је све извесније да ће Кристијан Шмит одговарати пред судом и да ће Запад признати да је он нелегално у БиХ, али и да ће му се на оптуженичкој клупи придружити сви они који крше међународно право
Српска против кршитеља Дејтона: Руси подносе тужбе у име Бањалуке?© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Република Српска ће искористити све правне могућности и у Босни и Херцеговини и у другим земљама како би оспорила понашање кршитеља међународног права и Дејтонског споразума, пре свега високог лажног представника којег Бањалука не признаје Кристијана Шмита. Тужбе ће поднети и пред Међународним судом правде у Хагу, где би подносиоци требало да буду неке државе наклоњене РС, укључујући Русију.

Према речима декана бањалучког Правног факултета Жељка Мирјанића, обраћање судовима у другим земљама је неизвесно, али је неизвесно и пред судовима у БиХ, јер "не знамо какав је утицај политике на те судове".

"Може се десити да под нечијим утицајем верују оптуженима. На нама је да се надамо да се у другим земљама поштује владавина права и да ће међународни судови поступати у складу с тим начелом. Веома је упитно понашање судова у БиХ, који не поштују чак ни Устав. Но све правне могућности требало би искористити и надати се да ће институције у другим земљама деловати са обавезним начелом владавине права", изјавио је Мирјанић за "Вечерње новости", те додаo да је евидентно да поједине дипломате својим деловањем крше међународно јавно право.

Председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић истакао је да је главни аргумент Српске код спремања тужбе против Шмита то што Немац нема документ о именовању на позицију високог представника у БиХ.

"Он представља акт међународне силе, а не међународног права. А чињеница је да је међународно право основ сваког поступања. Наша упорност требало би да доведе до процесуирања Шмита, а онда и свих осталих који се праве да међународно право не постоји него да постоји договор оних који су велики и јаки. Српска је одлично проценила и земље из којих долазе проблеми и делује у складу с правом. Сваки даном је све извесније да ће Шмит одговарати пред судом и да ће коначно Запад признати да је он нелегално у БиХ", рекао је Стевандић за "Новости".

Додик је у јуну поднео пријаву против Шмита зато што се неовлашћено бави пословима високог представника, али и против директора "Службеног листа БиХ" Драгана Прусине, јер је омогућио објављивање одлука тзв. високог представника у поменутом гласилу. Пријава се већ месецима налази у Кантоналном тужилаштву у Сарајеву.

image