Србија и Балкан

Телефон у џеп, волан у руке: МУП снима возаче и пешаке

Саобраћајна полиција регистровала око 2.200 прекршаја првог дана акције "Фокус на путу", проблематична и прегласна музика, па полицајци саветују тишу музику и спорији ритам
Телефон у џеп, волан у руке: МУП снима возаче и пешаке© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Полиција у Србији за годину дана региструје чак 60.000 прекршаја који се односе на возаче који непрописно користе мобилни телефон од стране возача, што га чини једним од најчешћих преступа у саобраћају.

Мајор полиције Александар Раденковић за РТ Балкан објашњава да нека истраживања показују да разговор мобилним телефоном повећава шансе да се догоди саобраћајна несрећа четири пута, а куцање СМС порука или гледање садржаја током вожње, што је нажалост чест случај, чак 20 пута.

Раденковић наводи да је јуче, првог дана акције, регистровано око 2.200 прекршаја ове врсте - од тога 515 непрописног коришћења возила од стране возача, 86 од стране пешака, и 1.500 за некоришћење појасева.

Министарство унутрашњих послова Србије сваке јесени, углавном у септембру, учествује у акцији под називом "Фокус на путу", са још 30 европских земаља које су чланице организације РОАДПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција Европе).

Ова акција почела је јуче, трајаће до недеље, 15. октобра и истовремено се реализује у свим земљама које су чланице РОАДПОЛ-а.

Фокус акције је на откривању и санкционисању прекршаја непрописног коришћења мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка улице.

Поред тога, у фокусу је и везивање појаса у возилима од стране возача и путника.

"Ова акција је изузетно битна, с обзиром на то да је телефон један од највећих проблема у свету и у Србији када је у питању безбедност у саобраћају. Према неким истраживањима, малтене свака четврта незгода са погинулима и повређенима је последица неког вида дистракције, пре свега телефона", додаје наш саговорник.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док то чини пет одсто возача путничких возила и чак 15 одсто возача аутобуса.

Раденковић напомиње да је ова једна од десет акција које Србија у сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом спроводи сваке године.

Казне

Казна за возаче који користе мобилни телефон - 10.000 динара у фиксном износу, а за оне који плате у року од осам дана казна је преполовљена и износи 5.000 динара.

За пешаке који прелазе коловоз и користе телефон или слушалице на оба ува - 3.000 у фиксном износу, 1.500 ако се уплата изврши у року од осам дана.

Раденковић напомиње да МУП сматра да ове казне нису довољне с обзиром на тежину прекршаја и додаје да се следеће године очекује потпуно нови закон, којим ће бити измењена казнена политика за велики број прекршаја, па и поменути за коришћење мобилног телефона у саобраћају.

Проблем и музика

Мрежа саобраћајних полиција Европе саопштила је да музика може бити један од главних фактора дистракције возача и да је изузетно потцењена када је у питању сигурност у саобраћају.

Из РОАДПОЛ-а истичу да је опасност повећана када возачи одлуче да у току вожње своје омиљене мелодије слушају на великим јачинама. Док музика може да буде извор забаве, она такође може да нам скрене пажњу са вожње. 

Ова дистракција може бити посебно опасна када се комбинује са другим факторима, као што су слање порука, јело или чак разговор са путницима.

РОАДПОЛ је издао и препоруке којих би возачи требало да се придржавају како би вожња уз музику била и безбедна за све учеснике у саобраћају.

  • Смањите јачину звука на ниво који вам омогућава да останете потпуно свесни свог окружења.
  • Направите листу песама без превише брзих ритмова.

image