Србија и Балкан

Од сутра возачи и пешаци без телефона и слушалица на српским путевима: МУП снима

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док се проценат возача креће од четири до 15 одсто
Од сутра возачи и пешаци без телефона и слушалица на српским путевима: МУП снима© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Од сутра до 15. октобра, у Србији и 30 европских земаља које су чланице организације РОАДПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе), биће спроведена међународна акција под називом "Фокус на путу", саопштио је МУП.

Акција ће бити усмерена на откривање и санкционисање прекршаја непрописног коришћење мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка улице.

Коришћење мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак 20 пута, што чини овај прекршај једним од тренутно највећих проблема безбедности саобраћаја на путевима, објављено је на Инстаграм налогу МУП-а.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док се проценат возача који непрописно користе мобилни телефон за време вожње креће од четири до 15 одсто у зависности од врсте возила.

Полицијски службеници саобраћајне полиције од почетка ове године санкционисали су око 38.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње и око 2.500 пешака због непрописног коришћења телефона или слушалица.

image