Србија и Балкан

Вучић: Путујем у Њујорк на седницу Савета безбедности УН

Председник Србије Александар Вучић пре посете Њујорку отићи ће у Кину
Вучић: Путујем у Њујорк на седницу Савета безбедности УН© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће отићи у Њујорк на седницу Савета безбедности Уједињених нација, која ће бити одржана 23. октобра.

"У недељу идемо у Кину, након тога у Београд долазе међународни посредници, 21. у ноћ идем у Њујорк", навео је Вучић.

На седници ће, иначе, бити разматран нови шестомесечни Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК).

Седница је првобитно била заказана за 18, али је померена на 23. октобар.

Говорећи о Милану Радоичићу, рекао је да се спроводи истрага, да он "није судија ни тужилац", да би доносио пресуду.

"Радоичића тужилац терети за тешка кривична дела која је сам признао, истрага ће се наставити, оптужница ће бити подигнута. Сви аспекти истраге биће покривени, од тога одакле новац за оружје на црном тржишту и све ће бити установљено. То је наша и међународна обавеза и ми ћемо је обавити", јасан је Вучић.

Он је рекао да "један део људи споља жели да ограничи Србију", а у томе проналазе помагаче у Србији.

"Неко из Србије је писао Жозепу Борељу да уведе санкције против лидера њихове земље. То се никада нигде није догодило. Да оставите по страни сваку политику јер је немају, осим што траже да уведемо санкције Русији, што слушам сваки дан", додао је Вучић.

О доласку такозване петорке у Београд, казао је да се нада да они на другачији начин желе да поставе проблеме око решавања кризе на Косову и Метохији.

"Свакога дана се суочавамо са притисцима. Не верујем да је то случај са петорком јер они на другачији начин желе да поставе проблеме око решавања кризе на КиМ. Видећемо какав је пакет и шта доносе 21. октобра", додао је Вучић.

image