Србија и Балкан

Вишковић: Додик ускоро у Русији; Будућност Европе скоро немогућа без руских енергената

Премијер Републике Српске није прецизирао тачан датум, али јесте нагласио да ће се посетa одржати до краја године
Вишковић: Додик ускоро у Русији; Будућност Европе скоро немогућа без руских енергената© SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик ускоро ће посетити Русију, рекао је данас за "РИА Новости" премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић није прецизирао тачан датум, али јесте нагласио да ће се посетa одржати до краја године. 

Вишковић је на панелу у оквиру Шесте руске недеље енергетике рекао да се данас због сујете појединих људи и политичара, жели показати да се може функционисати без руских енергената, што, како каже, уопште није тачно.

"Ланци и токови снабдевања гасом су специфичнији у односу на токове снабдевања нафтом. То су у свом обраћању рекли и потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак, као и председник Русије Владимир Путин. Они су поменули да данас Европа плаћа више од 30 одсто већу цену гаса него што је то било у претходном периоду", рекао је Вишковић, пренела је РТРС.

Он каже да им на руку иде само то што је прошла зима била релативно блага, а ова јесен је топла.

"Питање је до када ће складишта бити попуњена. Европа у овом моменту, може на неки начин да балансира у смислу да грађани и привреда не осете у правом смислу недостатак тог енергента", навео је Вишковић. Овде се, истакао је, поставља кључно питање, до када ће се стварати привид.

"Заиста су неразумне одлуке Европе. Долазим из једне мале заједнице, каква је Република Српска, али ми смо показали нашу снагу. Нисмо хтели да прихватимо варијанту да се прикључимо санкцијама против Русије", навео је Вишковић.

Вишковић је изјавио да Русија не одустаје од сарадње са земљама Западног Балкана, што је у свом говору потврдио и председник Русије Владимир Путин. Нагласио је да је интерес Српске да у наредном периоду обезбеди што повољније цене енергената, односно гаса.

Вишковић се налази у посети Руској федерацији где је присуствовао пленарној седници Шесте недеље енергетике у Москви, на којој су говорили председник Руске Федерације Владимир Путин и председник Владе Ирака Мохамед ал Судани.

image