Србија и Балкан

Курти упозорава на све већи ризик од инсценираних напада на Србе, позвао их да потказују сумњиве

Курти поручио Србима на КиМ да за Приштину нема "непожељних заједница" и позвао их да потказују сва сумњива лица
Курти упозорава на све већи ризик од инсценираних напада на Србе, позвао их да потказују сумњиве© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упозорио је да постоји "велики ризик" да ће српске структуре на КиМ "инсценирати нападе" тако да изгледа као да приштинске снаге таргетирају Србе на Косову и Метохији.

Како преноси "Коха", Курти је оценио да "Србија никада раније није била сличнија Милошевићевом режиму по методама и деловању".

"Безбедносне институције су недавно истражиле растући ризик од инсценирања насилних напада група српских структура на Косову. Њихов главни циљ је да окриве косовску полицију и представе је као силу угњетавања косовских Срба", рекао је Курти и упозорио да Београд "неће бирати средства".

"Подршка коју је терористичка група добила од Србије, с једне стране третирајући их као хероје, а с друге стране интензивирањем активности војске на граници са Косовом само их је охрабрила. Хтели су да преко паравојних организација промене реалност на терену, али нису успели. Покушали су да злоупотребе манастир Бањска, али нису успели. Сада ће злочиначке формације које спонзорише наш северни сусед врло вероватно злоупотребити етничке разлике у политичке сврхе. Прошле недеље се навршило 23 године од свргавања Милошевића, 23 године касније, никада до сада Милошевићева Србија није стекла ову моћ у Србији, у погледу на свет, методама, понашању и деловању", елаборирао је Курти.

Он је позвао Србе на КиМ да буду пажљиви и уздржани од "аката злонамерног насиља".

"Позивам Србе да буду пажљиви и уздржани од аката злонамерног насиља последњих дана. На Косову смо сви једнаки јер је држава правна и демократска. Не постоје непожељне заједнице. Пријавите сумњиво понашање у својим срединама, преносите саопштења институција, будите мирни у свакој ситуацији и не наседајте на дезинформације", поручио је премијер привремених приштинских институција.

image