Србија и Балкан

Србима на КиМ све теже стижу лекови и новац; Момировић: На прагу смо хуманитарне катастрофе

Затварањем административних прелаза на северу КиМ након инцидента у Бањској ситуација се драстично погоршала за све Србе који живе на КиМ
Србима на КиМ све теже стижу лекови и новац; Момировић: На прагу смо хуманитарне катастрофеGetty © Carsten Koall

Од догађаја у Бањској и одлуке Приштине да затвори административне прелазе на северу Косова и Метохије српска роба не стиже у Покрајину, а отварањем пункта Брњак није решен проблем, наводи РТС.

И даље је затворен пункт на Јарињу, па у Покрајину не стижу ни преко потребни лекови, а последњих дана банке у српским срединама на Косову и Метохији остале су без динара јер се новац, према постојећим правилима, допремао само преко пункта Јариње.

Одлуком Приштине погођени су сви они који су егзистенцијално везани за институције Владе у Београду. То су запослени у здравству, просвети и другим службама Владе Србије. Већини пензионера нису исплаћене пензије. Ради се о старијим особама којима је новац преко потребан за лекове и храну.

Од 24. септембра када је дошло до оружаног сукоба у селу Бањска, административни пунктови на северу су затворени за кретање из правца централне Србије, а отварањем пункта Брњак за кретање у оба правца није помогло у транспорту новца.

Преко других пунктова не могу да се преносе динари јер агенције за транспорт новца имају уговоре само за прихват новца преко Јариња.

Ситуација погађа Србе у свим деловима КиМ. У четири општине на северу новац преко банкомата исплаћује једино "Поштанска штедионица", и то у лимитираном износу. У шест општина са српском већином на југу КиМ на банкоматима данима нема динара. Динара нема ни у Грачаници, нема у Штрпцу, општинама Косовског Поморавља.

Испред банака су редови људи који чекају да неко нешто уплати па да евентуално дођу до тог новца. 

Они који имају, троше евре, а они који немају тргују на вересију или се задужују. Породице се сналазе тако што неко од чланова оде до централне Србије и у најближој средини подигне динаре.

Проблем је што су услед последњих збивања на северу захладнели међунационални односи, па  поједини Албанци, власници продавница, одбијају да им Срби робу плате платним картицама српских банака.

Залихе лекова на измаку

Проблеми постоје и у снабдевању лековима. Из болница у Митровици, Грачаници и Пасјану апелују да су на измаку са лековима, санитетским материјалом и медикаментима.

Од средине јуна на овдашње тржиште не стиже српска роба и штампа на српском језику, ни пошиљке из централне Србије.

Готова роба из централне Србије на овдашње тржиште не може, јер власти у Приштини тврде да постоји ризик од уношења оружја. Исто образложење може да се чује и за одлуку о затварању пункта Јариње, у чијем правцу полиција, како кажу, и даље истражује терен након оружаног сукоба у Бањској.

Одлукама владе у Приштини да затвори прелазе на северу отежано је кретање људи, а код Срба на КиМ враћа се осећај одсечености и изолације.

Момировић: Приштина има подршку за такву политику

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да приштинска влада блокира ЦЕФТА споразум две године и да имамо блокаду трговине српским производима на територији КиМ.

"Очигледно да они ипак имају јаку подршку за такву политику, јер немојмо заборавити, 'Косово' је протекторат. Врховну власт на 'Косову' нема приштинска влада, него Кфор", поручио је Момировић.

Према његовим речима, нико више не прича о тој трговинској блокади јер смо на прагу хуманитарне катастрофе, блокирана је трговина, блокирано је допремање основних животних намирница.

"Тешко је причати и о трговинским ефектима и о штети по привреду када имате очигледан притисак да се људи иселе. И то није први притисак. Ми већ шест месеци имамо јако велику и агресивну политику према нашем народу са очигледно само јединим циљем. Да се народ са територије Косова и Метохије протера", рекао је Момировић.

Министар је истакао је да су последице несагледиве.

"Многе компаније, пре свега са југа наше земље, које деценијама сарађују са њиховим албанским партнерима, сада то не могу да ураде. И за време рата, Срби и Албанци су пословали, трговали су", напоменуо је Момировић.

Како каже, то је сада први пут у историји прекинуто, што је јако опасно.

"Мора да се омогући слободан промет људи и роба. Мора да се омогући да наш народ има основне животне намирнице које су доступне у свакој продавници. И ми се нећемо зауставити док то не обезбедимо. Људи су без плате. Нема новца. Нема основних животних намирница. Они су све блокирали", истакао је Момировић.

image