Србија и Балкан

Браниоци траже јавно суђење за родитеље дечака К.К. осумњиченог за убиство у "Рибникару"

Одбрана је изнела озбиљне оптужбе на рачун тужиоца и залаже се за транспарентан судски поступак
Браниоци траже јавно суђење за родитеље дечака  К.К. осумњиченог за убиство у "Рибникару"© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Адвокатски тим који брани родитеље малолетног К.К. који је осумњичен за масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар" захтева да суђење у овом случају буде јавно. Тужиоца Ненада Стефановића, оптужују тврдећи да је, како су рекли, посетио оца - оптуженог Владимира Кецмановића у затвору и да му је "тражио да потпише споразум о признању кривичног дела", уз претње да ће му "оптужити супругу ако то не учини".

Више јавно тужилаштво у Београду, подсећа Н1, подигло је оптужницу против Владимира К. и Миљане К, родитеља малолетног К.К., а оптужнице су подигнуте и против председника и инструктора стрељачког клуба.

Адвокат Боривоје Боровић је подсетио да поступак против К.К. није вођен, да се он налази у болници и да у овом предмету има само својство сведока и то у одређеним тренуцима.

Боровић наводи да је суђење за јавност због сведока малолетника, а  сведоке малолетнике су, како додаје, у те предмете предложили пуномоћници.

Деца су, због испитивања, према његовим тврдњама, поново проживела трауме.

"Ако желимо да јавност сазна, да се бавимо питањем људских слобода и права, морамо да имамо јавно суђење. Ако буду инсистирали на малолетницима, ми ћемо као браниоци тражити да прочитамо њихове изјаве. Немамо ни једно једино питање. А баш ако и након тога опет инсистирају да их доводе поново на суђење, да би се додатно траумирали – можемо у том тренутку да затворимо суђење за јавност. Залажем се за јаван, транспарентан поступак, да се сазнају сви делови те страшне трагедије. Чак и као браниоци Владимира Кецмановића, чији је син малолетник, имамо интерес у чему је тајна тог предмета и ове помпе које ради тужилаштва", рекао је.

Оптужбе на рачун тужиоца

Боровић тврди да је тужилац Стефановић са својим помоћником наводно одлазио у Централни затвор и посетио Владимира Кецмановића.

"Претио му је, тражио му да потпише споразум о признању кривичног дела и то исто на 12 година, с тим ако не прихвати тај споразум – да ће да му оптужи супругу а малолетну ћерку пошаље у хранитељску породицу. То је притисак и хтели смо то да кажемо на суду, док нисмо видели да се он размахао на конференцији", рекао је, наводећи да Стефановић жели сав терет да свали на једну породицу.

Адвокатица Ирина Боровић навела је да је тужилаштво прекршило претпоставку невиности, да је у овом предмету "поступало изразито пристрасно у формалним радњама и у обраћању медијима".

Када је оптужница поднета, браниоцима, како каже, није достављена чак ни наредба о завршетку истраге, формални акт након се подносе одређени докази.

Ирина Боровић је казала да одбрани није достављено медицинско-балистичко вештачење и психијатријско-психолошко вештачење окривљеног, што су важни докази.

"Тужилаштво очигледно на пречац подноси оптужни акт, само истрагу формално-правно није довршило… Обесправљени смо и ми као браниоци и пуномоћници оштећених", оценила је.

Како је рекла, одбрану није изненадила оптужница против Кецмановићеве супруге, јер је, како истиче, и то била врста притиска.

"Некакав ДНК траг на чаури која је пронађена у школи, ће бити предмет наше анализе – да ли њој припада или не и ако припада како се ту нашао. Овај доказ је био познат и на почетку, и пуномоћницима, и тужилаштво се њиме није бавило на начин како се сада бави", додала је.

Адвокатица тврди да је Љиљани Кецмановић "онемогућено да се изјасни о овом доказу у фази истраге иако је тужилаштво у току истраге тај доказ имало пред собом".

Што се тиче председника и инструктора стрељачког клуба, рекла је да се ради о сведоцима тужилаштва који су сада оптужени за лажно сведочење.

"Ми смо у једној фази поступка указали да отац Владимир Кецмановић није први који је омогућио дечаку контакт са ватреним оружјем нити га обучавали. Данас су ова лица оптужена будући да су га они први пут довели у контакт с ватреним оружјем и обучавали", додала је.

image