Србија и Балкан

Бибер: Лајчак није у стању да спаси преговоре Београда и Приштине

Професора Универзитета у Грацу сматра да је Курти пропустио шансу да пружи руку Србима на КиМ чији глас се слабо чује
Бибер: Лајчак није у стању да спаси преговоре Београда и Приштине© AP Photo/Virginia Mayo

Дијалог Београда и Приштине не може се вратити на динамику као пре сукоба у Бањској 24. септембра, а ситуација на терену, која је гора него пре годину дана, показује да специјални изасланик Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак, није у стању да спаси тај процес, мишљење је професора Универзитета у Грацу, Флоријана Бибера.

"Мислим да се не може ићи као пре Бањске, јер иако европски званичници позивају стране да се врате дијалогу, не видим да тај процес има будућност, рекао је Бибер, који је учествовао на Београдској безбедносној конференцији, преноси Фонет.

Ако дијалог води у погоршање, а не побољшање односа, питање је да ли има смисла, a чини се да нема, рекао је он.

"Европски званичници покушавају да смање тензије, да сачекају следеће године изборе за Европски парламент и нови сазив Европске комисије која ће имати задатак да осмисли нови процес, а вероватно и нови тим", указао је Бибер.

Не верујем да је Лајчак у стању да спасава тај процес, рекао је Бибер, додајући да је циљ да се одржи "статус кво" и да се до избора не понове ситуације као Бањска.

Бибер указује да је потребно обавезивање Београда и Приштине кроз потписивање документа да у одређеним временским оквирима ураде оно што су обећали у дијалогу, а не да "пребацују лопту" и отварају простор за нове неспоразуме и ескалацију.

Према његовим речима, свака влада треба да обећа и да ће променити унутрашњу комуникацију.

"Ако имамо српску владу која направи хероје од оних који су напали Косовску полицију, то није нормализација односа. Нормализација значи да нема говора мржње, сталних тензија и јаза између међународне и унутрашње комуникације", предочио је Бибер.

Бибер додаје и да је премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, пропустио шансу да пружи руку Србима на КиМ, пре свега онима на северу и није их схватио озбиљно као политичког актера.

Српска листа није политичка организација која делује независно од Београда, додао је, што није лако за Куртија, али свеједно, пропустио је прилику да отвори комуникацију са Србима на северу, што је отворило врата за ескалацију.

Бибер је нагласио да су обе стране криве за ту ескалацију и недостатак комуникације и утисак је да Срби са "Косова" нису довољно укључени у процес, њихов глас се слабо чује, а бриге које имају не узимају се у обзир ни у Србији, нити на КиМ.

image