Србија и Балкан

Рама: Можда Макрон и Шолц утичу на представнике Београда и Приштине

У Тирани ће се 16. октобра одржати Самита Берлинског процеса
Рама: Можда Макрон и Шолц утичу на представнике Београда и ПриштинеGetty © Marcelo del Pozo

Премијер Албаније Еди Рама, који ће у понедељак бити домаћин Самита Берлинског процеса, изјавио је да је мало вероватно да би том приликом могло да дође до састанка премијера Србије и такозваног Косова, али да, с обзиром на присуство француског председника и немачког канцелара, то није сасвим искључено, преноси "Албанијан пост".

"Мало је вероватно да ће се десити, али није сасвим искључено", рекао је Рама за телевизију Јуроњуз Албанија.

Он је навео да ништа слично није планирано у оквиру Самита, те да чак ни сам не очекује да се такав састанак може догодити, са било којим од лидера било које земље учеснице, али је напоменуо да, с обзиром на присуство француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца, као иницијатора Самита – "у таквим условима ништа није искључено".

Према Раминим речима, пошто су Макрон и Шолц позвани на Самит, а Француска и Немачка аутори плана за нормализацију односа Београда и Приштине, може се десити да двојица европских лидера затраже састанке са представницима тзв. Косова и Србије.

Када је реч о ситуацији у региону и присутним тензијама, Рама не мисли да ће оне ослабити, јер је дневни ред Самита одавно одлучен и договорено је шта би тамо требало да се постигне.

Рама је у емисији "Инсајд Албанија" рекао да је Самит који се 16. октобра први пут одржати у Тирани, важан догађај и добра прилика да земље Западног Балкана затраже више средстава од Европске уније на путу ка чланству.

"Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен ће представити нови план економског раста за земље Западног Балкана, као резултат дугих напора и суштинских разговора које смо водили са Бриселом о потреби да се некако одвојимо од традиционалног метода у процесу приступања Унији", рекао је Рама.

Подсећајући да је традиционални процес подразумевао да, ако земља започне разговоре или добије статус земље кандидата, има приступ неким малим програмима, а да би приступила оним већим, мора бити члан ЕУ, оценио је да "тако даље не може".

"С једне стране, потребна нам је већа финансијска подршка, с друге стране потребан нам је приступ јединственом тржишном простору, што би нам много помогло. То ће бити главна тема тог дана и мислим да ће ово бити самит на којем ће достигнућа бити веома важна", рекао је Рама.

Према његовим речима, постоји низ нацрта које је Европска унија припремила.

"Видели смо неке нацрте који су побољшани. Мислим да се они још усавршавају и вероватно ћемо за неколико дана тачно знати, не само шта, него и како ће тај механизам функционисати", објаснио је албански премијер.

Берлински процес започео је 2014. године иницијативом бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел, с циљем повезивања и интеграције земаља Западног Балкана пре уласка у Европску унију.

Када је реч о 2030. години као могућем року за приступање ЕУ, коју је недавно споменуо председник Европског савета Шарл Мишел, Рама је рекао да га искуство научило да се не ослања на рокове које поставља Унија.

"Будимо искрени и реални. Европа ради на свој начин, Комисија, Савет се заснивају на изборима, променама. Мишел је фантастичан председник Европског савета, али неће бити тамо следеће године. Комисија у садашњем саставу такође. Чланство 2030. године није одлука. Искуство ме је научило да се не треба ослањати на рокове које нам поставља ЕУ, јер се они мењају када је у питању однос према нашим земљама. Сада када смо у процесу разговора. Нисам забринут, јер је важно обавити задатке. Ако их радимо добро, онда смо држава која функционише као и државе чланице, по стандардима, начину на који људи приступају држави и обрнуто, како друштво функционише, како институције раде и како се развија економија. Формализација није нешто о чему Мишел или сви данас могу одлучити, јер се ствари могу променити", навео је Рама.

Према његовим речима, ниједна држава Западног Балкана сада није спремна да буде пуноправна чланица Европске уније.

image