Србија и Балкан

Драшковић: Уместо санкција Србији, ЕУ да отвори тајне досијее Удбе

Лидер СПО дотакао се догађаја од 24. септембра у Бањској, Ахтисаријевог плана и Удбе, за коју каже да је "страшна хидра која је заправо у свакој пори живота у Србији"
Драшковић: Уместо санкција Србији, ЕУ да отвори тајне досијее Удбе© СПО

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је да не верује да ће Европска унија Србији увести санкције због догађаја у Бањској 24. септембра.

Драшковић је рекао да ће, и ако буду уведене мере, оне бити симболичне.

"Ако и буде било санкција, биће врло површне и симболичне. То предвиђам на основу чињенице да због великих донација, великих сума новца које даје страним инвеститорима махом из ЕУ – за те компаније она је Елдорадо – а није лако одрећи се велике зараде коју имају у Србији. Чак и те симболичне санкције, ако буду предложене, постојаће велике тензије за њихово увођење, мислим да би биле контрапродуктивне, јер би се протумачиле као европски атак на српски народ; као антисрпске санкције", рекао је Драшковић за приштински "Геопост".

Он оцењује да је и без санкција, антиевропско и антизападно расположење у Србији драматично, а да је подршка сукобу у Украјини већа међу српским него међу руским народом.

"Мислим да су све то разлози који нас упозоравају да не можемо да рачунамо на неке радикалне потезе из Европе или Америке, јер и Европа и Америка су у великом страху да не заталасају још више овај балкански регион склон катастрофама. Они су нас добро упознали деведесетих година, а сама помисао на могућност понављања сличних сукоба из деведесетих, плаши Запад", сматра лидер Српског покрета обнове (СПО).

Драшковић је рекао да би коначни захтев Европе требало да буде "да се Србија суочи са истином" и да се отворе досијеи Удбе, баш као што је Немачка урадила са тајним досијеима Штазија.

"Тако је отворила врата оздрављењу немачког народа. Мислим да би финансијска и кадровска подршка из Европе за овакав пројекат отварања досијеа смрти и криминала у Србији била добродошла огромној већини грађана Србије. Јер, у ствари, овде смо сви таоци, заробљеници Удбе и те страшне хидре која је заправо у свакој пори живота у Србији. Има своје старешине, своје људе у правосуђу, у влади, у парламенту, у Академији наука, у медијима и чини морални злочин над српским народом".

Он се дотакао и Ахтисаријевог плана који је прихваћен у Бечу 2006. године.

"Ни Курти не може да каже 'Не волим Заједницу српских општина'. Па, прихваћено је, стоји у Ахтисаријевом документу. Србија не може да одбаци Ахтисаријев документ. Ахтисаријев документ је документ одобрен Резолуцијом 1244 и једноставно имамо пред собом јасну ситуацију да Охридски споразум о примени, француско-немачки план и Бриселски споразум, нису ништа друго до ходање ходницима Ахтисаријевог плана. Назовимо чињенице правим именом и тражимо оно до чега је лако доћи јер је већ одобрено. Много је ствари које су Албанци прихватили у Ахтисаријевом документу, а то знам после великих притисака којима су били изложени 2006. године, пре свега из Сједињених Америчких Држава. Мислим да је ниво локалне самоуправе који се даје и гарантује неалбанским заједницама на Косову, укључујући и српску, међу највишим стандардима ЕУ, а економска и културна самоуправа општина са српским већина на Косову по Ахтисаријевом документу је неколико копаља изнад аутономије", поручио је Драшковић.

Поводом захтева за међународну истрагу о нападу у Бањској, Драшковић је рекао да би таква истрага била добродошла.

"Мислим да треба урадити међународну истрагу и то брзо. Овде у Београду кажу да је лаж оно што Албанци истражују, Албанци кажу да је лаж оно што истражују у Београду. Зато нека Кфор и ЕУЛЕКС брзо и одлучно спроведу ову истрагу", закључио је Драшковић.

image