Србија и Балкан

Незадовољство расте: Полицију тзв. Косова ове године напустило 60 припадника

Приштинске снаге укупно напустило 2.200 припадника, сваки дан по један полицајац да отказ
Незадовољство расте: Полицију тзв. Косова ове године напустило 60 припадника© AP Photo/Visar Kryeziu

Ове године је око 60 припадника дало оставку из полиције тзв. Косова, рекао је председник синдиката полиције Имер Зећири.

Он је за портал "Економија онлајн" открио да је сваке године у континуитету долазило до отказивања уговора о раду од стране незадовољних припадника, а од оснивања је отишло 2.200 људи.

"Незадовољство полицајаца порасло је када је укинут и додатак за опасност, и дошли смо до тога да  само ове године имамо око 60 отказа. Ту су и  опомене оних који намеравају да оду. Скоро сваки дан имамо оставку што је превише, а једина превенција је побољшање услова. То постаје узнемирујуће", рекао је Зећири.

Зећири је додао да се плаши да ће се оставке наставити и да би тзв. Влада Косова требало да пружи обештећење полицајцима.

Припадници полиције тзв. Косова траже да изради Закон о превременом пензионисању, који предвиђа усклађивање пензије, јер, како додаје, полицајци после пензионисања добијају само 100 евра, што чак није довољно ни за лекове.

"Имали смо и друге захтеве. Ми смо главна безбедносна институција, а немамо здравствено и животно осигурање. Нема смисла што то питање до сада није решено. Имамо конкретне захтеве према Влади, имамо и конкретан план како то да се уради, само су нам били потребне могућности", рекао је Зећири.

image