Србија и Балкан

На литургији у Пећкој патријаршији: "Догодине на Косову и Метохији"

Ако не будемо на Косову и Метохији на литургији све је пропало, све је бесмислено, Косово нема смисла, Метохија нема смисла, поручио је владика Иларион
На литургији у Пећкој патријаршији: "Догодине на Косову и Метохији"© Amir Hamzagic/ATAImages

Манастир Пећка патријаршија прославио је славу Покров Пресвете Богородице, а службу Свете архијерејске литургије водио је епископ Иларион.

Владика је у беседи рекао да благодатни Покров Пресвете Богородице почива и на овом Светом месту, на благоуханију (мирису) које излази из чудесне иконе Свете Краснице Пећке и да су се јуче ту окупили привучени том силом, објавила је Српска православна црква.

Иларион је поручио да требамо бити на литургији на Косову и Метохији.

"Један свештеник одавде из Новога Брда рекао је, као додатак ономе догодине у Призрену, догодине на Косову и Метохији. Ако не будемо на Косову и Метохији на литургији све је пропало, све је бесмислено, Косово нема смисла, Метохија нема смисла. Онај који нам прича о Косову, а не иде на Свету литургију, не зна шта говори. Не зна шта је Метохија, не зна шта је Света земља онај који не улази у темеље горњег Јерусалима на овај начин", поручио је Иларион.

Он је игуманији и сестрама манастира, као и свим присутним верницима, пренео благослов патријарха српског Порфирија који је, како је истакао, свакога дана уз свој народ.

Помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић је присуствовала слави Пећке патријаршије и истакла је да је беседа Владике Илариона свима дала снагу у овом тешком времену за народ.

"Радост коју је наш народ осетио у Пећкој патријаршији, као и дивна беседа нашег владике Илириона, која нам је свима дала снагу и пружила љубав, обасјава сваки дом српског народа, а посебно нашег честитог и храброг косовско-метохисјког народа", поручила је Парлић и честитала празник.

image
VV inauguration
banner