Србија и Балкан

Рама: У Тирани неће бити речи о Бањској

Самит у Тирани је на трагу Берлинског процеса и то је визија канцеларке Ангеле Меркел, поручио премијер Албаније
Рама: У Тирани неће бити речи о Бањској© Antonio Ahel/ATAImages

Албански премијер Еди Рама рекао је данас, након састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Тирани, да на Самиту Берлинског процеса сутра у главном граду Албаније неће бити речи о догађајима у Бањској, већ о регионалним питањима.

Рама је истакао да је Берлински процес највећа иновација која омогућава земљама да приступе додатном фонду ЕУ и имају нове просторе на заједничком тржишту ЕУ, преноси "Јуроњуз Албанија".

"Самит у Тирани је на трагу Берлинског процеса и то је визија канцеларке Ангеле Меркел која је окупила лидере Западног Балкана да седну за сто како би започели сарадњу за будућност и где је сарадња дефинисана у оквиру четири слободе ЕУ - слободе кретања, робе, капитала и услуга", рекао је Рама.

Рама је навео да на Самиту неће бити речи ни о рату Израела и Хамаса, јер се о таквим темама разговара у Бриселу.

Француско-немачки план најбољи за "Косово"

Претходно је навео је да тзв. Косово треба да истраје у примени француско-немачког плана ако желе коначно признање.

"Француско-немачки план је најбоља ствар коју Косово може да добије јер је то де факто признање. То је предлог 'живи и пусти друге да живе' и отвара пут за признавање од стране других", рекао је Рама за "Јуроњуз Албанија".

Рама каже да не види ништа лоше у томе да Србија финансијски подржава Заједницу српских општина.

"Србија је изгубила рат и не може ни да замисли војну освету. Готово је. 'Косово' је признала група земаља које му никада неће дозволити повратак на старо. Никада. Шта год да се деси. То је прва тачка. Друго, ако се Заједница оснује уставно у оквиру 'Косова' и резултат је договора, онда неће бити простора да наоружани људи дођу и тврде да су припадници те заједнице. То ће бити простор да општине имају самоуправу и подршку Београда. Зашто не? Имамо општине на југу и истоку грчке мањине и били бисмо веома срећни да их Грчка финансијски подржи. Зашто не?", рекао је Рама.

Поводом критика из Приштине због идеја о ЗСО и конференцији о КиМ, Рама је нагласио да је важно гледати у будућност, а не стално размишљати о прошлости.

"Прошлост је готова", рекао је Рама и додао да је пут веома јасан и да треба да радимо на очувању мира, фокусирању на будућност а не да останемо таоци прошлости.

image