Србија и Балкан

Одаловић: Решити проблем несталих на простору, политика да се остави по страни

Одаловић је позвао на примену Декларације о несталим лицима, која је усаглашена у мају ове године
Одаловић: Решити проблем несталих на простору, политика да се остави по страни© Milos Tesic/ATAImages

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић казао је да постоји спремност да се проблем несталих на простору бивше Југославије реши, али да се политика мора оставити по страни.

Група за нестала лица усвојила је извештај за протеклу годину који ће сутра бити представљен на састанку у оквиру Берлинског процеса у Тирани.

"Већ пет година ми заједно функционишемо и радимо, разговарамо, данас смо усвојили одређене извештаје које ћемо представити на панелу који је веома важан пред сутрашњи самит, и чини ми се да постоји спремност, да је ово што ми радимо хуманитарно и цивилизацијско питање. Али првенствено морамо да пробамо да се отмемо и извучемо из политике колико је то могуће, онда ће бити резултата", рекао је Одаловић за "Косово онлајн".

Одаловић је позвао на примену Декларације о несталим лицима, која је усаглашена у мају ове године. Према његовим речима, процес проналажења несталих лица заробљен је у Бриселу.

"Ако будемо робови политике и дешавања актуелних или мање актуелних, или не знам шта ће све у будућности да буде, онда ћемо заробити овај процес јер је он заробљен у Бриселу, значи то је оно што је најгоре и наш апел је да се Декларација о несталим лицима која је проглашена стави у функцију и да почнемо да једноставно и ми и Приштина кренемо на локације, да и на једној и другој страни претражујемо. Желели смо данас да буде више актера Међународне комисије за нестала лица, да буду са нама заједно на тим свим локацијама. То је нешто што мислим да је добро за процес. Како ће одговорити ко на ову нашу пружену руку и отворену понуду, то је на њима, али у сваком случају мислим да је добро да се састајемо да разговарамо и да о овим тешким темама можемо да причамо", закључио је Одаловић.

Директор за политику и сарадњу Међународног центра за нестале особе Андреас Клеисер рекао је за "Косово онлајн" да је од 12.000 несталих особа, од када је Центар почео с радом пронађено 1.000 несталих, што је значајан број.

Он је нагласио да се сви билатерални проблеми морају превазићи и да комисије морају да наставе са радом.

image