Спорт

Одаловић: Куртијев циљ је да отежа живот Србима на Косову и Метохији

Председник Комисије за нестала лица сматра да је Србима угрожена слобода кретaња, а да је прелаз Брњак отворен у једном правцу јер је то пут за одлазак Срба са КиМ
Одаловић: Куртијев циљ је да отежа живот Србима на Косову и Метохији© Amir Hamzagic/ATAImages

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић каже да забранама уласка робе из Србије премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, смишљено ради с циљем да отежа живот Србима и нарушава споразум о слободној трговини (ЦЕФТА), што део међународне заједнице посматра благонаклоно.

"Сада кроз то пролазе нажалост и лекови, медицинска опрема, сада је у питању и новац и то су неке тачке које су животне и увек су биле извучене из политике", рекао је за Одаловић за Танјуг и истакао да је то резултат Куртијеве политике за коју му је пружена подршка.

Према Одаловићевим речима, угрожени су слобода кретања, промет робе а прелаз Брњак је отворен у једном правцу јер је то "практично пут за одлазак Срба".

"Срби не могу да уђу са те стране. Србин да би дошао из Рашке или из неке непосредне околине, а ради, примера ради у некој медицинској или било којој другој институцији, или је учитељ, наставник или професор, он мора да иде на Брњак, а да би дошао до Брњака мора да оде до Пазара. Од Пазара мора да сиђе на Рибариће, мора да прође једно 70-80 километара кружно да би дошао на радно место јер га редовним путем који је сигуран у мрежи међународних путева блокира неко ко зауставља проток људи у једном правцу", указао је Одаловић и додао да Курти чини све да обустави и платни промет и да "обесмисли ефективу" коју Срби на КиМ користе и укине динар као средство плаћања.

Одаловић сматра да је циљ Аљбина Куртија да натера Србе на Косову и Метохији да отварају рачуне у банкама на територији централне Србије, да им тамо стижу плате и они ће зато морати да иду до Прокупља, Куршумлије, Рашке, Бујановца да тамо подижу свој новац.

"Ако ви имате проблем новца, проблем лекова, проблем хране, проблем неких основних животних потреба, значи ви се више не бавите високом политиком, него приземном политиком која је много ефикаснија дугорочно гледано него она политика која се зове терор или окупација и дуге цеви", истакао је Одаловић.

Говорећи о захтеву Срба за одржавањем ванредних избора, Одаловић је рекао да он то види као "наш покушај да се деескалира ситуација".

Према његовим речима то није неко "капитално решење" већ једна порука која би пребацила на неко друго поље све оно што се данас дешава на КиМ.

Међутим, Курти је након упада у зграде српских општина преузео пуну контролу, укључујући бирачке спискове што је, како каже озбиљан изазов за регуларност.

Одаловић се осврнуо на догађаје у Бањској и рекао да је истрага коју спроводе српски истражни органи најважнија у том случају "јер смо то дужни да урадимо због нас самих, наше јавности и наших институција", а то шта ће међународна истрага да покаже мање је важно јер у њу не верује "због пристрасности".

image