Србија и Балкан

Нови мамац из ЕУ за Западни Балкан: Фон дер Лајен понудила шест милијарди евра

Шефица Европске комисије је истакла да је потребно приближити економије земаља Западног Балкана и Европске уније, додавши да је за чланство у ЕУ потребно спровести реформе
Нови мамац из ЕУ за Западни Балкан: Фон дер Лајен понудила шест милијарди евра© Tanjug/AP Photo/Fermin Rodriguez

У плану је инвестициони пакет за Западни Балкан вредан шест милијарди евра, саопштила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен са самита Берлинског процеса у Тирани, додавши да је спровођење реформи неопходних за приступање ЕУ услов за улагање.

"Предложили смо инвестициони пакет вредан шест милијарди евра који се састоји од две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у зајмовима. Међутим, новац ће бити уложен тек након што буду спроведене реформе. Дакле, то је условно. Одлично функционише у Европској унији и верујем да ће функционисати на Западном Балкану", поручила је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији са немачким канцеларом Олафом Шолцом и албанским премијером Едијем Рамом.

Она је истакла да је потребно приближити економије земаља Западног Балкана и Европске уније, додавши да је за чланство у ЕУ потребно спровести реформе, преноси Танјуг.

Премијерка Србије Ана Брнабић данас је изјавила да је Србија била прва на Западном Балкану која је предала конкретан портфолио пројеката. Додала је да Србија у те реформе верује и да од њих не бежи.

Фон дер Лајен је навела да се план састоји од четири тачке - приступ земаља Западног Балкана јединственом тржишту ЕУ у кључним областима, формирање јединственог регионалног тржишта на Западном Балкану, спровођење реформи и повећање инвестиција ЕУ у Западни Балкан уколико неопходне реформе буду спроведене.

Према њеним речима, заједничко регионално тржиште земаља Западног Балкана ће повећати БДП региона за 10 одсто, а за приступ јединственом тржишту ЕУ потребно је спровести реформе како би се земље региона економски приближиле чланицама Уније.

image