Свет

Фон дер Лајен на удару критика: Неприхватљиво пристрасна према Израелу

Примедбе председнице Европске комисије о рату у Гази изгледа да нису у складу са ставовима министара спољних послова ЕУ
Фон дер Лајен на удару критика: Неприхватљиво пристрасна према Израелу© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен суочава се са критикама јер није експлицитно позвала Израел да поштује међународно право у инвазији на Газу.

Фон дер Лајен, немачка политичарка десног центра, посетила је кибуц Кфар Аза, где су милитанти Хамаса убили десетине цивила у прошлонедељном нападу. Том приликом, шефица Комисије је изразила безрезервну солидарност са Израелом у име Европске уније.

Њени коментари изазвали су реакцију посланика и дипломата јер се није осврнула на хуманитарне последице израелских осветничких напада на Хамас у Гази, у којима је убијено више од 1.900 Палестинаца, укључујући многе цивиле, пише "Политико".

"Она је једноставно рекла да Израел има право да се брани, тачка", рекао је један неименовани дипломата. "То није линија са којом се државе чланице слажу."

Министри спољних послова ЕУ осудили су нападе Хамаса, али су такође "позвали на заштиту цивила и уздржаност, ослобађање талаца, на омогућавање приступа храни, води и лековима у Гази у складу са међународним хуманитарним правом".

Стојећи поред израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у петак, Фон дер Лајен је рекла да Израел има право да се брани. Након што је признала патњу невиних Палестинаца, рекла је: "Знам да ће начин на који Израел одговори показати да је то демократија".

Фон дер Лајен је на једнодневно путовање у Израел отишла са председницом Европског парламента Робертом Мецолом, на позив израелског парламента.

Иратсе Гарсија, лидер групе социјалиста и демократа у парламенту, рекла је за "Политико": "И Урсула фон дер Лајен и Роберта Мецола су биле у праву што су показале европску солидарност и апсолутну осуду Хамасових терористичких напада. Међутим, као главни представници ЕУ и њених институција, оне су имале дужност да представљају став Уније као целине, укључујући њене државе чланице. Својом посетом Израелу нису успеле, показујући неприхватљиву пристрасност која може само да нанесе штету".

Израелска влада наредила је да око милион људи напусти северну Газу док припрема потенцијалну копнену офанзиву, изазивајући критике међународних организација.

"Присилно премештање становништва представља злочин против човечности, а колективно кажњавање забрањено је међународним хуманитарним правом", рекла је Паула Бетанкур, специјални известилац Уједињених нација за људска права интерно расељених лица.

Натали Лоизо, француска посланица која председава Комитетом за безбедност и одбрану Европског парламента поручила је Фон дер Лајеновој да "заборавља важну поруку: Израел мора да поштује међународно хуманитарно право".

"Не разумем какве везе председница Европске комисије има са спољном политиком ЕУ, за коју она није задужена", додала је.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ био је критичнији према Израелу, називајући опсаду Газе незаконитом и одбацујући израелски налог за евакуацију као "нереалан".

Шарл Мишел, председник Европског савета, нагласио је да Израел, који је блокирао испоруке хране, воде и горива у Газу, "мора да поштује" међународно право.

Критике става Фон дер Лајенове долазе након недељу дана збрканих порука Комисије. Комесар Оливер Вархељи је најпре најавио да ће ЕУ одмах обуставити помоћ палестинским властима да би неколико сати касније, након жестоке реакције земаља ЕУ и других комесара, Комисија поништила одлуку.

Како су критике расле, Комисија је објавила да ће утростручити своју хуманитарну помоћ Гази, чиме ће укупна помоћ износити 75 милиона евра.

"Комисија подржава право Израела да се брани од терориста Хамаса, уз пуно поштовање међународног хуманитарног права", наводи се у саопштењу Комисије.

image