Србија и Балкан

Маца појела језик? Курти игнорисао питања српских новинара, али тражио санкције за Београд (ВИДЕО)

Премијер привремених приштинских институција разговарао је само са представницима албанских медија, на албанском језику

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти који је раније тврдио да нема проблем да прича на српском језику – тешко да је међувремену заборавио језик на коме је школован, тако да је вероватније да на питања српских медија није одговарао зато што му је, што би народ рекао "маца појела језик".

Јер Куртијево ћутање било је громогласно, када су му након самита Берлинског процеса у Тирани постављена поприлично незгодна питања - о ситуацији на северу Косова и Метохије, и о томе да ли ће бити расписани избори.

На питање Танјуга да ли се обистинила његова најава "да ће Срби да плате и пате" Курти није одговорио, већ је наставио да разговара са албанским медијима.

И на питања других медија из Србије о ситуацији на северу КиМ и о поновним изборима у четири српске општине на северу КиМ, Курти такође није желео да одговори.

Курти је избегао питања не само српских медија, већ и других, одговарајући само на питања албанских медија на албанском језику, иако је својевремено тврдио да никада саговорнику неће рећи да мора да научи албански језик да би с њим разговарао.

Курти је на Самиту Берлинскг процеса представљао Приштину, а како је раније изјавила премијерка Србије Ана Брнабић, пред њим је јасно изнет став да што пре треба да се формира ЗСО, као и да обе стране морају да се врате за преговарачки сто и дијалогу и да је неопходна деескалација сукоба.

За Приштину више "безбедности", а за Београд - санкције

Коментаришући изјаву албанског премијера Едија Раме, да је север Косова и Метохије "ничија земља", Курти је нагласио да је север КиМ - "косовска земља."

Навео је да је тзв. Косову неопходно више безбедности, а да одговорност за све инциденте, од 29. маја и окршаја са Кфором, 14. јуна када су "киднапована" тројица косовских полицајаца, до "терористичког напада у Бањској" у којем је погинуо албански полицајац - одговорност сноси Београд.

"Зато је важно да не постоји четврта епизода ​​ових злочиначких напада које спонзорише Србија. Треба да постоје санкције за Србију и безбедност за Косово", рекао је Курти.

Он је додао да постоји Основни споразум Приштине и Београда, од 27. фебруара, који, каже, у центру има узајамно признавање и треба да се примени, преноси "Косово онлајн".

Немачка - истакнути партнер "Косова" на путу у НАТО

Навео је и да је немачком канцелару Олафу Шолцу захвалио за континуирану подршку Немашке тзв. Кососву, на билатералном плану, као и када је реч о путу ка ЕУ и НАТО.

"Немачка је наш веома значајан партнер, савезник и пријатељ, на унутрашњем плану, за демократизацију друштва, као и за наше евроатлантске интеграције", рекао је Курти.

image