Србија и Балкан

Макрон у Албанији: Нема датума за проширење ЕУ, суспендована визна либерализација за "Косово"

"Косово" није одржало реч, образложио је француски председник и упутио захтев да се што брже спроведе француско-немачки план, организују избори у четири општине на северу КиМ и формира ЗСО
Макрон у Албанији: Нема датума за проширење ЕУ, суспендована визна либерализација за "Косово"© TANJUG/AP Photo/Franc Zhurda

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да је та земља суспендовала процес визне либерализације зато што "'Косово' није "одржало реч", пише "Албанијан пост".

Макрон је на конференцији за новинаре одржаној са премијером Албаније Едијем Рамом казао да су "Косову" указали поверење када су одобрили визну либерализацију, али да је Француска сада суспендовала тај процес.

"Поверовали смо вам по питању виза. То питање је Француска обуставила, јер се не држи реч. Чекам да се две стране обавежу. То је услов мира у целом региону", изјавио је Макрон.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Макрон је упутио захтев да се што брже спроведе француско-немачки план за нормализацију односа и што пре организују избори у четири општине на северу, као и да се формира Заједница српских општина.

"Очекујемо од 'Косова' и Србије организацију избора у општинама на северу, учешће Срба и формирање ЗСО. Очекујем од Вучића одговорност, као што је очекујем и од Османи и Куртија", поручио је Макрон.

Француски председник је навео да будно прати тензије између "Косова" и Србије и да очекује од председника Србије Александра Вучића да "осуди напад на северу Косова", у којем је убијен косовски полицајац.

"Вучићева одговорност је да осуди тај чин, јер помаже да се успостави мир", оценио је Макрон и додао да очекује и од Вучића и од Куртија да буду одговорни за оно што раде.

О ЕУ интеграцијама треба да одлучују реформе

Француски председник је истакао да за њега одређивање конкретних датума за чланство неке земље у Европској унији нема смисла, већ да о европским интеграцијама одлучују реформе које предузимају државе у процесу придруживања, пренео је "Албанијан пост".

Оно што је за Макрона најважније је политичка страна процеса. Подсетио је на 2018. годину, када је неколико месеци био блокиран процес кретања Албаније ка Европској унији.

Процес је, како је оценио Макрон, у то време постао потпуно бирократски и бесмислен, чак га је означио као "лицемерје".

Због тога је било потребно да се стави акценат на политички аспект придруживања, како би се он оживео, што се види и данас на примеру Албаније "која је на добром путу". 

Макрон је истакао да је "његова идеја о Европској политичкој заједници оно што је ставило тачку на лицемеран и нефункционалан механизам".

Француски председник је за пример узео и Србију, где веома дуго чекање може да се преокрене и да се предузму одређени кораци, за шта је потребно да процес "постане политички".

"Шта ако на власт дођу политичари који не спроводе никакве реформе?", упитао је Макрон и закључио да због тога чланство балканских земаља у ЕУ треба да се заснива само на реформама и заслугама.

image