Србија и Балкан

Макрон позвао Вучића да осуди догађаје у Бањској

Француски председник је оценио "да би Вучићева осуда напада допринела повратку затишја" на северу КиМ
Макрон позвао Вучића да осуди догађаје у Бањској© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Председник Француске Емануел Макрон позвао је данас у Тирани на формирање Заједнице општина са српском већином на КиМ, а председника Србије Александра Вучића да осуди нападе у Бањској 24. септембра.

Макрон је на конференцији за медије са премијером Албаније Едијем Рамом оценио "да би Вучићева осуда напада допринела повратку затишја" на северу КиМ, преноси "Репортери".

Истакао је да власти у Приштини и Београду треба да поново организују изборе на северу КиМ и обезбеде учешће Срба на изборима.

"Очекујемо од српских и косовских власти да реорганизују изборе, да Срби на њима учествују, као и потпуно формирање Удружења (ЗСО). Очекујем да ће Вучић бити одговоран и исто очекујем од косовског председника и премијера", рекао је Макрон.

Он је подсетио да је Француска стопирала визну либерализацију за тзв. Косово, јер Приштина "није одржала реч".

"Јасно кажем, веровали смо вам за визе, случај је обуставила Француска јер се ради о поштовању дате речи и реч се не држи. Очекујем да ће стране кренути напред и то је услов мира на целом простору", додао је он.

За француског председника Емануела Макрона одређивање конкретних датума за чланство неке земље у Европској унији нема смисла.

"О европским интеграцијама одлучују реформе које предузимају државе у процесу придруживања", рекао је он.

Он је говорио о европској перспективи Албаније и Западног Балкана и рекао да је "немогуће данас, у време када је Европа у тешким временима, између поновљених ратова и подстицаног екстремизма, да се континент замисли без Албаније или Балкана", преноси "Албаниан пост".

Макрон, који је први француски председник, који посећује Албанију у њеној модерној историји, најавио је и средства ЕУ која су предвиђена за реформске пројекте у овој земљи.

"За четири пројекта издвојено је 210 милиона евра, а до 2027. године биће издвојено више од 600 милиона евра за нове пројекте према вашим приоритетима", рекао је Макрон, преноси албански "Јуроњуз".

Француски председник је, између осталог, нагласио да ће доћи до помака у наставку заједничке агенде две земље, помињући и повећање француских инвестиција у Албанији.

Премијер Албаније Еди Рама уверио је председника Француске Емануела Макрона да ће Албанија постати Европа Балкана, иако је, како је рекао, "чека много посла".
Рама је Макронову посету описао као више пријатељску и посвећену даљем продубљивању односа између земаља, а не као формалну.

Овај однос је, према Рами, доживео неочекиван развој последњих година као резултат поновног ангажовања Француске у региону, "кроз директну посвећеност председника у потрази за веома конкретним и продуктивним односом ЕУ ​​и Западног Балкана".

Рама је одбацио идеју о календарском процесу за пуноправно чланство Албаније у Европској унији.

Он је рекао да у интересу Албаније "није датум, чак ни да будемо привилеговани у односу на друге земље, већ да се мења историја наше земље".

image