Србија и Балкан

Ко је човек који ће судити Додику: Ослобађао борце са сиријског ратишта и сумњиве званичнике

У Суду БиХ потврђено је да је аутоматски систем управљања судским предметима одабрао Мирсада Стрику за поступајућег судију у поступку који се води против Милорада Додика
Ко је човек који ће судити Додику: Ослобађао борце са сиријског ратишта и сумњиве званичнике© sudbih.gov.ba

Извршни уредник портала "Бањалука.нет" Александар Стојановић позабавио се "импресивном" биографијом федерацијског судије па је за РТ Балкан открио која су "достигнућа" судије Мирсада Стрике који ће судити Милораду Додику.

Стојановић наглашава да је интересовање јавности за поступак против Додика изузетно велико, али Стрики неће бити први пут да је део поступака који привлаче велику пажњу медија.

"Он је био судија у поступцима против бивших министара Фахрудина Радончића, Драгана Мектића и Младена Ждрале оптуженог за троструко убиство, као и у поступцима против лица која су оптужена да су учествовала у борбама на сиријском ратишту", наводи Стојановић.

Како каже, интересантно је да овај судија увек суди у поступцима који имају политичку позадину.

"Чак и у случајевима који се не тичу директно политичара, он је судија у поступцима који имају својеврсну политичку димензију (случај Мемић, Ждрале, Мамић) и у којима су политичке уцене, притисци или утицаји на поступак, не само могући, него и врло реални", каже Стојановић.

Указује и на важну чињеницу да је судија за претходни поступак била Јасмина Ћосић Дедовић, чија биографија је итекако спорна. Била је у тиму за одбрану Насера Орића, у тиму тужилаштва против Ратка Младића, а била је део дипломатског скандала у режији тадашње министарке Бисере Турковић.

"Судија Ћосић Дедовић је потврдила оптужницу и није дала могућност да се о њој расправља. И то је њен начин деловања. Разговарао сам са бројним браниоцима Срба пред Судом БиХ и судија Ћосић Дедовић је увек тако поступала. Пресуђивала је пре пресуде. Она је и сада потврдила оптужницу која је врло спорна. Тиме је отворена Пандорина кутија и ко зна шта из овог поступка може проистећи. Бојим се да последице могу бити веома опасне", истиче Стојановић.

Указује да је Стрика 2017. године донео прву ослобађајућу пресуду за ратовање на подручју Сирије, у поступку против Османа Абдулазиза Кекића, који је ослобођен кривице за придруживање страним паравојним формацијама.

Кекић је ослобођен кривице да је 20. марта 2015. године, са циљем придруживања страној паравојној формацији напустио БиХ, одакле је отишао прво у Турску, а затим у Сирију.

Ту се, према оптужници, прикључио јединици "Анвар ал-Авлаки" која делује при такозваној Исламској држави где је остао до октобра 2015. године.

"Председавајући судског већа Мирсад Стрика рекао је да тужилаштво није успело да докаже кривицу оптуженог", истиче Стојановић.

Судија Стрика је тада рекао: "Кључно питање било је да ли је оптужени био припадник стране формације у Сирији и то Тужилаштво БиХ није успело да докаже. Само на исказу једног сведока, који није поткрепљен другим исказима или материјалним документима, не може се засновати осуђујућа пресуда".

Наредне године, наводи Стојановић, био је део судског већа у првостепеном поступку против председника Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића и осталих због трговине утицајем и ометања рада правосуђа, а оптужени су тада ослобођени кривице.

Последњи већи случај је од прошле године, наводи Стојановић, када је ослобођен бивши министар безбедности Драган Мектић.

"Суд БиХ ослободио је оптужби бившег министра безбедности Драгана Мектића и још тројицу оптужених за злоупотребу положаја при реализацији пројекта који је финансирала Европска унија", казао је наш саговорник.

Образлажући пресуду, судија Мирсад Стрика је рекао да је Судско веће на основу сведочења и доказа закључило да је набавка опреме извршена у складу са захтевима крајњих корисника.

Стрика је истакао да ватрогасне чизме, које су биле захтев локалних заједница, нису уврштене у набавку "јер је њихова цена била висока у односу на вредност целокупне набавке".

image