Србија и Балкан

Хаг Гуцатија пустио на условну слободу: У притвору имао прилику да размисли

Бивши председник Удружења ОВК добио је блажу казну, док Насим Харадинај, из истог удружења остаје у притвору
Хаг Гуцатија пустио на условну слободу: У притвору имао прилику да размисли© Pierre Crom/Getty Images

Специјални суд у Хагу одлучио је да бивше председник Удружења ветерана ОВК, Хисни Гуцати пуштен на условну слободу, али да у случају кршења услова та одлука може да буде повучена. Насим Харадинај, такође из тог удружења, због лошег владања остаће у притвору, преноси РТС.

Хисни Гуцати и Насим Харадинај осуђени су прошле године пред Специјализованим већима Косова у Хагу на по четири и по године затвора, због тога што су на три конференције за медије Удружења, од 7. до 25. септембра 2020. године, објавили поверљиве документе Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва Косова, укључујући и идентитет на стотине заштићених сведока.

"Председница Специјализованих већа Косова у Хагу судија Екатерина Трендафилова, донела је 12. октобра 2023. одлуку о измени казне изречене Хиснију Гуцатију и одобрила његово пуштање на слободу 18. октобра 2023. или приближно тог датума, под одређеним условима. Ти услови ће се примењивати до истека казне од четири године и три месеца коју је изрекао панел Апелационог суда", наводи се у одлуци.

Она сматра да су кривична дела за која је Гуцати осуђен неоспорно тешка, имајући у виду застрашујући ефекат који је откривање поверљивих информација имало у односу на (потенцијалне) сведоке, али да постоји низ фактора који говоре у прилог измени казне.

"Конкретно, председница је закључила да је Гуцати током боравка у притворском објекту имао прилику да размисли о својим поступцима и да се његово држање временом променило. Председница је истакла да је Гуцати изразио кајање и да се током усмене расправе извинио свима који су се осетили угроженим услед његових поступака. Председница је такође истакла чврсту решеност Гуцатија да се убудуће уздржи од свих радњи које би се могле сматрати кривичним делима против правосуђа и да се придржава свих услова из одлуке о пуштању на слободу", наводи се у сижеу одлуке коју је саопштио суд.
Ово је иначе прва одлука о ублажавању или измени казне.

Што се тиче Насима Харадинаја, Трендафилова је напоменула да су му у притворском објекту изрицане дисциплинске мере те да она мисли да његов "помак ка рехабилитацији" није довољан.

Председница је зато наложила секретару да у одређеном року поднесе извештај о даљем владању Харадинаја у притворском објекту, у циљу доношења одлуке о евентуалној измени казне.

image