Србија и Балкан

Дража Михаиловић добија музеј: Откупљена породична кућа, део јавности негодује

У удружењу "Наша Дрина" за РТ Балкан кажу да је кућа откупљена и реновирана, као и да ће у поставци музеја чије су отварање најавили за 17. октобар моћи да се виде предмети из тог периода као и лични предмети Драже Михаиловића
Дража Михаиловић добија музеј: Откупљена породична кућа, део јавности негодује© Иван Аранђеловић

Удружење "Наша Дрина" најавило је да ће 17. октобра свечано отворити музеј посвећен Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини, а том приликом биће откривен и његов споменик.

Музеј се налази у Брегалничкој улици у Београду, у породичној кући у којој је Михаиловић једно време живео с породицом и из које је, како се често наглашава, отишао у Други светски рат.

У удружењу "Наша Дрина" за РТ Балкан кажу да је кућа откупљена и реновирана, као и да ће у поставци моћи да се виде предмети из тог периода као и лични предмети Драже Михаиловића. Међу њима и неколико пари његових наочара, перорез, торба…

У Брегалничкој улици биће откривен и споменик Дражи Михаиловићу, рад вајара Драгана Раденовића, члана Руске академије ликовних уметности.

Удружење љубитеља природе "Наша Дрина", које је откупило породичну кућу и отвара музеј у њој, основано је у новембру 2020. године на иницијативу Игора Брауновића који је постао и његов председник.

Како се наводи на њиховом сајту, удружење је прерасло у патриотско-еколошку организацију и 5. фебруара 2022. године донело одлуку да се укључи у политички живот и подржи Социјалистичку партију Србије и Ивицу Дачића на парламентарним изборима у априлу 2022. године. Председник удружења Брауновић био је и кандидат за народног посланика на овој листи под редним бројем 21.

Иницијатива да породична кућа Михаиловића у Београду буде откупљена и претворена у музеј постојала је и раније, 2019. године. Тада је један од њених покретача био унук Драже Михаиловића Војислав који је позвао на прикупљање донација и оснивање фондације како би се замисао остварила.

И тада, као и данас, замисао о отварању музеја Драже Михаиловића у Београду изазвало је опречне реакције у јавности. Те 2019. године, Ал Џазира је писала о "кољачком музеју Драже Михаиловића".

На најаве о отварању музеја, овог октобра реаговала је председница Бошњачког националног већа Мисала Праменковић која је за Радио слободна Европа прокоментарисала то што се билборди који најављују отварање музеја налазе у срединама где живи бошњачко становништво, истичући да би они морали да буду уклоњени.

"Постављање билборда овакве садржине у вишенационалним срединама представља директну провокацију и вређање припадника народа који је претрпео велике злочине, као што је случај са бошњачким народном", навела је Праменковић и додала да се тиме вређају жртве четничког покрета. 

Драгољуб Михаиловић је, иначе, кућу у престоници купио 1931. године када је добио прекоманду из Скопља у Београд, у Гарду. У њој је живео са супругом Јелицом, синовима Бранком и Војиславом и ћерком Горданом. То је био њихов породични дом све до 1941. године и почетка Другог светског рата у Југославији.

Виши суд у Београду рехабилитовао је Драгољуба Михаиловића 2015. године и вратио му грађанска права која су му била одузета у процесу који је против њега водио комунистички режим 1946. године.

Суд је усвојио захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић био осуђен на смрт. Утврђено је да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога, а сам судија рекао је да се одлучивало искључиво о томе да ли је Михаиловић имао правично суђење, а не о чињеници да ли је био ратни злочинац.

Одлуком Вишег суда у Београду Михаиловић се сматра неосуђиваним.

Командант Југословенске војске у отаџбини 15. јула 1946. године осуђен је на смрт, а два дана касније је стрељан. До данас се не зна где је његов гроб.

Покојни партизански генерал Јово Капичић, који је више пута говорио о свом учешћу у хапшењу Михаиловића, говорио је медијима: "И да знам где је сахрањен, нећу вам рећи па да ћете црћ`".

image
VV inauguration
banner