Србија и Балкан

РЗС открива колико домаћинстава у Србији има телевизор, мобилни и интернет

Истраживање је показало да 75,9 одсто домаћинстава у Србији поседује рачунар, што чини смањење од 1,1 процентног поена у односу на прошлу годину
РЗС открива колико домаћинстава у Србији има телевизор, мобилни и интернетGetty © Tom Pennington

Истраживање које је ове године спровео Републички завод за статистику (РЗС) показало је да у Србији 97,3 одсто домаћинстава поседује телевизор, мобилни телефон 94,4 одсто, 85,6 одсто интернет прикључак, а 75,9 одсто домаћинстава поседује рачунар.

Истраживање о употреби информационо-комуникационих технологија у домаћинствима које је спроведено у фебруару ове године на узорку од
2 800 домаћинстава на територији Србије.

Оно се, између осталог, бавило питањем које се односи на уређаје заступљене у домаћинствима, показало је да лаптоп поседује 55 одсто домаћинстава, што представља смањење од 1,1 процентног поена у односу на прошлу годину и повећање од 1,1 процентног поена у односу на 2021. годину, објављено је на сајту РЗС.

Када је реч о коришћењу рачунара у домаћинствима, истраживање је показало да 75,9 одсто домаћинстава у Србији поседује рачунар, што чини смањење од 1,1 процентног поена у односу на прошлу годину, а 0,8 одсто у односу на 2021. годину.

Заступљеност рачунара у домаћинствима варира у зависности од територијалне целине - у Београду га користи 88,1 одсто домаћинстава, у Војводини 72,4 одсто, у Шумадији и Западној Србији 75,6 одсто и у јужној и источној Србији 65,8 одсто.

Када је реч о коришћењу интернета у домаћинствима, у Србији 85,6 одсто домаћинстава поседује интернет прикључак, што чини повећање од 2,4 процентних поена у односу на прошлу годину, а 4,1 процентних поена у односу на 2021. годину.

Истраживање је показало да је заступљеност интернет прикључка највећа у Београду и износи 93,1 одсто, у затим следи Војводина са 84,6 одсто, Шумадија и западна Србија са по 83,3 одсто, док је у јужној и источној Србији заступљеност 80,3 одсто.

image