Србија и Балкан

Цвијановић: Желимо да задржимо неутралну позицију, упркос притисцима

Када су у питању односи са Русијом новоизабрана чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић каже да је у региону и свету све претворено у политичко сврставање, а мало ко води рачуна о томе како се то одражава на економски план и какве невоље доноси
Цвијановић: Желимо да задржимо неутралну позицију, упркос притисцимаwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Након што у среду и званично преузме дужност српског члана Председништва БиХ, Жељка Цвијановић биће прва председавајућа тог трочланог тела у наредних осам месеци и прва жена на тој позицији у постдејтонској БиХ, где ће, како је рекла у разговору за "Политику", заступати политику "стриктног поштовања Устава БиХ" и очувања прерогатива Републике Српске.

Дан пре свечаног преузимања дужности у Сарајеву, Цвијановићева ће положити заклетву пред посланицима Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци, по пракси коју је увео њен претходник Милорад Додик када је 2018. испраћен у председништво. Али овај пут, заклетва у републичком парламенту претходиће церемонији у Сарајеву.

Цвијановићева је рекла да обавезала да оно што је прописано Уставом БиХ, а то је да штити позицију Републике Српске.

"Бирана сам с територије Српске, за разлику од друга два члана Председништва који су бирани из другог ентитета, што указује каква је наша улога. Позиција Српске, Устав Републике Српске и интереси Српске, то јест све оно што је потребно урадити да би српски интереси били заштићени, биће моја обавеза, која ће се остваривати у сарадњи и координацији с председником Републике Српске, Владом и Скупштином Српске", рекла је Цвијановићева.

Упитана каква су очекивања од мандата у Сарајеву с аспекта сарадње унутар БиХ, каже да "нема претераног места за оптимизам".

"То ме упућује на опрез у раду у Председништву БиХ. Отворена сам за договор и сарадњу, али на начин да не излазимо изван Устава БиХ и надлежности које су нам прописане Дејтонским споразумом. Не желимо било коме да узурпирамо надлежност, али не сме се дешавати да се Председништву БиХ то исто уради, као што се на пример дешавало од стране Министарства спољних послова. Много нереда на спољнополитичком плану направљено је јер су у свету из тог министарства изношени ставови које није усагласило Председништво БиХ", рекла је Цвијановићева.

Потребни добри односи са свим суседима 

Када су у питању односи БиХ са Србијом, Српски члан Председништва БиХ каже да би волела да се ствари промене, јер, како је објаснила, потребни су добри односи са свим суседима, а да је са Србијом као најважнијом и најразвијенијом земљом Западног Балкана, сарадња неминовна.

"Српска жели и има ту сарадњу, али желимо да та сарадња буде општеприхваћена и на нивоу БиХ. Ми имамо и властите односе и сарадњу у оквиру Споразума о специјалним и паралелним везама. Тај документ нам је дао благодати на основу којих смо нашу сарадњу разгранали. Али зашто потенцијал који има Србија не би искористили сви у БиХ?", наводи она.

Подесећа да је Србија доследно бранила дејтонску структуру и принцип договора свих у БиХ.

"Наравно да Београд гаји посебне емоције према Српској, али зашто би то неком сметало? Односи БиХ и Србије треба да се поправе, али то зависи искључиво од друга два члана. Много пута смо слушали лоше поруке из Сарајева, које су пратили опструкционистички потези којима су блокирани економски пројекти од којих би сви у региону имали користи, а посебно Србија и БиХ. Али неко је ту слику из неког разлога замаглио. Надам се да ће се та магла растерати, мада нисам наивна и знам да ће за то требати много напора", каже Цвијановићева.

Не зна да ли ће БиХ смоћи снаге да изађе из "тесног оквира", али, како додаје, покушаће да допринесе да се то деси, како би показали да БиХ није "свађалачка земља".

Српска ће бити под притиском да мења позицију према Русији

Када су у питању односи према Русији у контексту украјинске кризе, посебно с аспекта очекивања ЕУ, Цвијановићева је подсетила да долази из Републике Српске и да је нормално да ће у Сарајеву заступати оно што су званични ставови институција.

"Ми смо већ одлучили да желимо да задржимо неутралну позицију, а без наше сагласности и садејства нема заједничких ставова на нивоу БиХ, јер ова питања захтевају консензус. Тај пут је већ позициониран и та политика се неће мењати. Да ли ћемо бити под притиском да је мењамо и улазимо у тај филм који је посебност данашњег света – верујем да хоћемо", додаје Цвијановић.

Наводи да је у региону и свету, "све претворено у политичко сврставање", а мало ко води рачуна о томе како се то одражава на економски план и какве невоље то доноси.

"Свет је такав, али то не значи да и ми у потпуности морамо бити такви. Тражићемо простор за себе, у мери у којој, овако мали, можемо да га нађемо", рекла је Цвијановићева.

 Озбиљни преговори о формирању власти тек почињу

Цвијановић наводи да ће брзо ући у формирање нове Владе Српске и да је буџет Републике Српске за наредну годину усвојен и пре уобичајеног термина. Према њеним речима, озбиљнији преговори о конституисању власти на нивоу БиХ ће тек почети.

"Слика је најчистија када су у питању српски и хрватски политички корпус, јер се ту јасно види ко су доминантне партије које су оствариле убедљиву победу. Остају недоумице по питању бошњачког корпуса – тамо видимо комешање ко ће коме преузети примат да уђе у формирање власти. По садашњој визури, власт ће чинити СНСД и ХДЗ БиХ, а видећемо ко ће доћи из бошњачког миљеа", рекла је Цвијановићева.

 

image