Србија и Балкан

Жељка Цвијановић је нови српски члан Председништва БиХ, указују прелиминарни резултати

Савез независних социјалдемократа је освојио убедљиво највише мандата за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламента Босне и Херцеговине
Жељка Цвијановић је нови српски члан Председништва БиХ, указују прелиминарни резултати© Unsplash/Arnaud Jaegers

Кандидат Странке независних социјалдемократа (СНСД) Жељка Цвијановић је са 103.000 гласова разлике победила свог против кандидата из Српске демократске странке Мирка Шаровића на изборима за српског члана Председништва Босне и Херцеговине.

Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, Цвијановићева је освојила 51,65 одсто гласова, док је Шаровић добио 35,45 посто.

У трци за Народну скупштину Републике Српске, СНСД је освојио више гласова него све опозиционе партије заједно, у процентима 34,63 одсто. У новом сазиву парламента Републике Српске, биће 29 посланика СНСД-а, 13 из Српске демократске странке (СДС), а из Партије демократског прогреса (ПДП) осам.

Поједине партије се нису избориле за директан мандат, па ће у скупштинске клупе путем компензације.

"Демократски народни савез (ДНС) добио је четири компензациона мандата. Иста ствар је и са Социјалистичком партијом Српске (СПС), која нема ниједан директан мандат кроз изборне јединице, али имају три компензациона мандата. Демократски савез (ДЕМОС) направио је ове године јако добар резултат са пет мандата, три директна и два компензациона. Уједињена Српска (УС), у односу на претходни сазив, када је имала три мандата, сада ће имати четири", рекао је политиколог Невен Ђенадија.

Према наредби Централне изборне комисије, 22. октобра је почело поновно контролно бројање гласова, у циљу правилног обједињавања и утврђивања резултата избора на бирачким местима где има мање гласачких листића у односу на број потписа.

Поново се броје гласачки листићи из Дервенте, Брода и Невесиња, Братунца и Српца за ниво председника и потпредседника Републике Српске.

Извор из Главног центра није могао дати тачну процену када би могло да буде завршено контролно поновно бројање, али да би, уколико се настави тренутним темпом, могло да се оконча 26. или 27. октобра.

image