Србија и Балкан

Захтев ЕУ за изручење Радоичића Приштини: Терају Србију да крши Устав и међународно право

Захтев за изручење Радоичића Приштини, тврди адвокат Тапушковић, има политичку, а не правну димензију, јер је, гледајући Устав Србије, али и међунардно право - све јасно
Захтев ЕУ за изручење Радоичића Приштини: Терају Србију да крши Устав и међународно правоGetty © Ferdi Limani

Србија нема никакву обавезу да Милана Радоичића испоручи привременим институцијама у Приштини, слажу се саговорници РТ Балкан, а таква одлука представљала би кршење Устава Републике Србије, Резолуције 1244, као и међународног права.

Аутор Резолуције о сукобу у Бањској и посланик Европског парламента из Хрватске Тонино Пицула изјавио је да уколико Милан Радоичић не буде изручен Приштини, може се очекивати "још строже политичко и дипломатско деловање према Србији".

Међутим, адвокат Никола Карановић за РТ Балкан тврди да не постоји правни основ за изручење Радоичића Приштини.

"Милан Радоичић је српски држављанин који је осумњичен да је извршио кривично дело на територији Косова и Метохије која је, по Уставу Републике Србије, део наше државе. На тој територији, као што је познато, постоје привремене институције које наш законодавни систем не препознаје", наводи Карановић, додајући:

"Косово (и Метохија) није препознато као држава, није члан Уједињених нација нити било које друге релевантне међународне организације. Најбитније од свега је да Србија нема никакав уговор нити споразум о изручењу својих држављана привременим институцијама у Приштини. Имајући у виду наведено, не постоји било какав правни основ за његово изручење."

И један је од адвоката са најдужим стажем у земљи, Бранислав Тапушковић, дели Карановићево мишљење.

"Узимајући у обзир да је Србија суверена држава, по Уставу и законима који важе за нашу државу, не можемо испоручити ниједног држављанина Републике Србије Приштини", изричит је Тапушковић. 

Ово, тврди Тапушковић, има политичку, а не правну димензију, јер је, гледајући Устав Србије, али и међународно право - све јасно. 

Петронијевић: Жури им се...

Бранилац некадашњег потпредседника Српске Листе Милана Радоичића адвокат Горан Петронијевић за РТ Балкан иронично каже да "ипак постоји могућност" за евентуално изручење.

"Има једна могућност, није да не постоји. Да се заснује надлежност Вишег суда у Митровици. За такав сценарио 'косовска' скупштина треба да донесе одлуку којом ће поништити самопроглашену косовску независност и рећи да је Косово саставни део Републике Србије. У том случају би суд у Косовској (Северној) Митровици био суд који је месно надлежан за ту ситуацију", указује Петронијевић, додајући:

"Ако пошто-пото желе Радоичића - то им је једини начин, да њихов парламент донесе одлуку да се поништи одлука о самопроглашењу 'Косова' и да прихвате уставноправно стање и међународноправно стање у складу са Резолуцијом 1244 и сходно Повељи Уједињених нација да је Косово и Метохија јужна српска покрајина у саставу Србије."

Захтеви из Резолуције Европског Парламента о КиМ, наравно, део су притисака на српско судство, али и све друге институције суверене државе, посебно узимајући у обзир претње које се често чују, оцењује Петронијевић.

"О Тонину Пицули могу мислити свашта, али сам сигуран да није глуп да предложи изручење Радоичића тек тако. То је један од механизама вршења хибридног притиска који се сручио на Србију са свих страна. Да није ово у Бањској било - они би нашли нешто друго", указује наш саговорник. 

Према речима Горана Петронијевића - ништа није случајно, јер "њима се јако жури".

"Виде да се решава ситуација у Украјини, да ће тај сукоб завршити онако како смо сви ми знали, за разлику од оних у ЕУ. У околностима брзог нестанка Украјине са мапе Европе и очекиваног пораза, њима се јако жури да што пре заврше ситуацију коју су овде започели. Због тога се служе свакаквим средствима, па и оваквим каквим се служи господин Пицула", наводи наш саговорник и подвлачи да Пицула сигурно није глуп, али да покушава да изврши неку врсту недозвољеног, нелегитимног притиска на Србију.

Према речима адвоката Петронијевића представници неолибералног глобализма 30 година кињи читаву планету, а државе које чине тај систем стављају правила испред права, па им ни кршење међународног права није страно, ако је то у њиховом интересу. Они измишљају "правила" која одступају од закона, али тако да би могли да их укину чим им више не буду потребна. Тада ће се поново позивати на међународно право уколико је то у складу са њиховим интересом.

"Сада им није у интересу Резолуција 1244 и они ће произвести ново правило, које може да гласи: Не важи Устав Републике Србије, не важи Резолуција 1244, не важи повеља Уједињених нација, не важе ни правила о међународној правној помоћи итд. У том случају, по њиховим правилима је могуће извршити изручење Милана Радоичића", каже Петронијевић. 

Када је у питању његов брањеник Милан Радоичић, Петронијевић наводи да је он учинио један "веома частан потез" да би скинуо сваку сумњу са државе или неког другог за дешавања у Бањској.

"Видите, људима као што је Тонино Пицула не одговара да је Радоичић тај који је то урадио. То њима није довољно. Они би сада да покажу да је то Србија урадила и то је њихов циљ", оцењује Петронијевић, истичући:

"Радоичић је часно, јасно и гласно истурио своје груди и рекао: 'Ја сам тај!' Он је, очигледно, човек који је имао довољно храбрости да прихвати било какву одговорност."

Петронијевић је подвукао да верује да Србија и њене институције неће ни моћи ни смети да крше сопствени Устав, али и међународно право и Закон о међународној правној помоћи. 

"Косово није независна држава, Косово није међународно призната држава да би могло да се позива на бенефите мултилатералних конвенција које одређују међународну правну помоћ између држава. Они нису држава, то само још треба неко да им објасни", наглашава бранилац Милана Радоичића.

image