Србија и Балкан

Ко је Јенс Плетнер, један од чланова "велике петорке"?

Пажњу је привукао у суботу, када је Мирославу Лајчаку показао како да избегне одговор на питање новинара о међународној истрази у вези са нападом у Бањској
Ко је Јенс Плетнер, један од чланова "велике петорке"?© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Јенс Плетнер, саветник немачког канцелара Олафа Шолца, део "велике петорке" која је у суботу дошла да покрене дијалог Београда и Приштине, до сада је боравио три пута у Приштини, али није пуно говорио, примећује "Коха".

Пажњу је, ипак, привукао у суботу, када је европском изасланику за дијалог Мирославу Лајчаку показао како да избегне одговор на питање косовских новинара о међународној истрази у вези са нападом у Бањској.

Мимиком је често одобравао оно што је европски изасланик говорио, а на моменте му је чак и гестовима помагао у одговору.

Плетнер је био тај који је одлучио када треба да се заврши Лајчакова конференција за медије, додаје "Коха".

То исто је урадио у септембру 2022, када Лајчаку није дозволио да одговара на питања новинара.

"Коха" је питала немачку амбасаду у Приштини да објасни Плетнерову улогу у евро-америчкој петорци, али амбасада у одговору није коментарисала понашање Шолцовог саветника, већ је само навела да је њихов заједнички циљ да унапреде дијалог Београда и Приштине и уклоне постојеће препреке. 

Никада није био идеолог

Плетнер је ушао у дипломатију 1994. године, а прва станица у иностранству била је немачка амбасада у Тел Авиву. Након што се вратио из Израела, радио је на различитим пословима у Министарству спољних послова Немачке.

До 2017. године био је главни помоћник бившег министра спољних послова Франк-Валтера Штајнмајера, сада председника Немачке и учествовао у изради Минских споразума. 

Нови немачки канцелар Олаф Шолц довео га је у децембру 2021. у свој кабинет на место главног саветника за спољну и безбедносну политику.

На насловне стране светских медија доспео је неколико месеци након почетка сукоба у Украјини, изјавом да Европа треба да се усмери на одржавање дугорочних односа са Русијом, па су га многи називали "Путиновим човеком у Берлину", подсећа "Дојче веле".

Шокирао је и у јуну прошле године када је, одговарајући на питање о убрзању приступања Украјине Европској унији, одговорио да "само зато што сте нападнути не значи аутоматски да сте бољи када је у питању владавина права".

"Плетнер никада није био идеолог", описао га је прошле године за немачке медије неименовани колега из Министарства спољних послова, преноси "Дојче веле". По његовим речима, Плетнер не мисли да је његов посао да противречи својим шефовима, већ да их охрабрује у њиховим убеђењима и пружи им најбољу могућу подршку у спровођењу политике.

Плетнер је, заједно са осталим члановима "велике петорке", прошле године предложио француско-немачки план "Косову" и Србији.

image