Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Шта велика петорка спрема Србији

Западу се жури и у што краћем року жели да спроведе Охридски споразум, сагласни су саговорници РТ Балкан
РТ Балкан анализа: Шта велика петорка спрема Србији© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/bs

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, али и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, најавили су да такозвана велика петорка (представници Америке, Европске уније, Француске, Немачке и Италије) има нови план како да одблокира дијалог Београда и Приштине.

Дрецун каже да је нови план усмерен ка напретку и остваривању "имплементације основног споразума о нормализацији" и анекса из Охрида, док је за Србију то и даље само предлог споразума о нормализацији.

Он напомиње да се из изјаве специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака може закључити да Запад има нови план како да одблокира дијалог, а да реализују оно што је њихов стратешки циљ - натерати Србију да призна Косово.

Дипломата Зоран Миливојевић оцењује да у основи новог плана нема, већ само нове методологије како би се наставио дијалог.

"Основ са кога они наступају се неће мењати, а то је притисак да се прихвати Охридски споразум. У основи новог плана нема, већ само нове методологије да Београд и Приштина у то уђу, то јест да се дијалог обнови", наводи Миливојевић за РТ Балкан.

Он истиче да је приоритет Запада да се дијалог "по сваку цену обнови", док је, у стратешком смислу, главни интерес имплементација Охридског споразума, да он постане обавезујући онако како је конципиран - са дефакто признањем Косова.

"Њима време истиче, а кључно за њих је да до Нове године, односно Сретења, постигну наставак дијалога, и то наставак дијалога о имплементацији Охридског споразума. Новог плана нема јер би нови план подразумевао да се о њему тек разговара, то значи да нема Охридског споразума, а они од тога неће одустати", објашњава наш саговорник.

Када су у питању избори у Србији, Миливојевић оцењује да они неће много утицати на косовско питање и намеру Запада и Приштине - независног Косова.

"Шта ће се даље дешавати зависи и како ко прође на изборима. Они ће имати лакши посао ако дођу структуре које имају разумевања за њихов приступ, које су сагласне да се Косова треба одрећи. Међутим, ја лично мислим, да нема те структуре у Србији, ко год да победи, која би прихватила независност Косова, бар у овој генерацији, за неке друге не знам. Колико сам већ видео у најавама кампања - а не говорим о десном делу опозиције која је против охридског споразума, већ о тзв. проевропској - ту, осим зелених и можда неких либерала, нема говора о признању. Нема ничега новог за њих што би избори могли да дају", истиче Миливојевић.

Он напомиње да би на даљу судбину косовског питања могле да утичу и промене на глобалном плану.

"Ако Украјина не победи у сукобу са Русијом онда се другачије мешају карте, а и тек ћемо видети шта ће бити са Блиским Истоком. Сад су се отвориле велике карте и видећемо како ће се то развијати", закључује Миливојевић.

Да се великој петорки жури потврђује и Милован Дрецун, који напомиње да Запад жели да Београд што пре прихвати предлог Споразума о путу нормализације, па "зато неће желети да губи време на изборе у Србији".

"Они ће у сваком случају настојати да се континуитет разговора и евентуалног наставка дијалога са Приштином настави без обзира на изборе, па чак и да буде евентуално буде неко краће затишје. Али, они сматрају да је председник Србије Александар Вучић тај који има највећи политички ауторитет и снагу и они ће вероватно наставити да усмеравају своја деловања према њему, без обзира на изборе", закључује Дрецун.

image