Србија и Балкан

Смена на челу Српске листе: Златан Елек уместо Горана Ракића

Изборна скупштина партије изабрала је новог председника
Смена на челу Српске листе: Златан Елек уместо Горана Ракића© FOTO TANJUG/ STR/bs

На челу Српске листе убудуће ће бити др Златан Елек, одлучено је на изборној скупштини ове партије, која је у току у северној Митровици.

Др Елек који је на позицију председника изабран једногласно, директор је КБС Косовска Митровица, и на месту председника ће заменити Горана Ракића.

Влада Србије је у мају 2020. именовала Елека за вршиоца дужности директора ове установе, а он је последњих месец дана истицао да због "терора косовског премијера Аљбина Куртија" здравственим институцијама у већински српским областима прети "хуманитарна катастрофа".

Нови председник Српске листе захвалио је претходном руководству на залагању које су показали у борби за интересе српског народа у изузетно сложеним околностима.

Он је истакао да ће "Српска листа и у наредном периоду бити стожер око кога ће се окупљати српски народ на Косову и Метохији, као и да ће све важне политичке одлуке увек доносити у координацији са званичним Београдом, а у интересу читавог српског народа и чувајући преко потребно јединство".

Елек је иначе дечји хирург који је делио судбину српског народа на КиМ и био са њима и на барикадама.

"Рођен сам овде, овде су гробови мојих предака. У каквој демократији живимо, показује и то да гробље у јужном делу можемо да посетимо само неколико пута годишње и свеће палимо на оскрнављеним гробовима. Ако је то демократија, онда смо разочарани њом", поручивао је тада доктор Елек.

Српска листа је новог председника добила само неколико дана након што је досадашњи председник Ракић рекао да ће партија учествовати на ванредним локалним изборима у четири северне општине.

Изборној скупштини присуствују функционери Српске листе, као и представници те странке у Централној изборној комисији.

"Коссев" преноси да још увек није познат комплетан дневни ред данашње седнице, али су медији у Приштини пре неколико дана први пут објавили да ће скупштина странке бити одржана данас, откривајући да се заправо очекује "преформатирање" ове странке, односно кадровске промене на њеном врху.

image